Глава СБУ розповів деталі спецоперації проти сепаратизму на Одещині

Читать на русском
Керівник Служби безпеки України розкрив деталі спецоперації проти сепаратистської діяльності в Одеській області.

Навесні 2015 року в Одеській області проводилася спецоперація із затримання осіб, які причетні до сепаратизму та створення так званої «Бесарабської народної республіки».

Тоді було затримано більше 30 осіб. Про це в інтерв'ю «ЛІГА.net» розповів керівник Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє «Слово і Діло».

«Я виїхав із Києва десь о п'ятій вечора. Ніхто не знав про цю операцію, крім вузького кола людей. Навіть глава СБУ (на той момент главою був Валентин Наливайченко – Ред.). «Альфа» була піді мною. Операцію ми назвали «чистий четвер», оскільки це було напередодні Великодня. Коли ми прибули на місце, кожна з груп «Альфи» отримала конверти із завданнями. Кожна група – це чотири людини «Альфи», а також один-два оперативники СБУ», – сказав Грицак.

За його словами, після ознайомлення із завданням і сигналів про готовність усіх груп надійшла команда про початок спецоперації. За командою працівники СБУ увірвалися одночасно за всіма адресами.

«Найбільше підозрюваних ми взяли в одному спортзалі – дев'ять осіб, серед них – двоє кілерів... Більше 30 (було затримано в результаті спецоперації - Ред.). Але це лише за один день. Далі були друга та третя хвилі, які дозволили розширити коло затриманих сепаратистів і російських агентів», – зазначив глава СБУ.

Грицак також розповів, що всього було три етапи зачистки в Одесі та області. Після спецоперації в результаті допитів вдалося встановити дані інших осіб, причетних до сепаратизму в регіоні.

Грицак розповів, що Кремль планував зробити з ОдесоюНавесні-влітку 2014 року російський агресор планував ввести «зелених чоловічків» із території так званого Придністров'я в Одеську область.

«Багато з тих, кого ми взяли, відкрили нам виходи на наступних людей. Ми вдарили по них, звезли, до ранку отримали від них усі кладки з вибухівкою, зброєю, пішли далі за адресами, далі суди, санкції. Погнали далі. Першого удару ми завдали по бойовій ланці – тій, яка планувала серію вибухів», – заявив Грицак.

Керівник спецслужби повідомив, що під час першої хвилі рейдів були затримані Олена Гліщінська та Віталій Діденко, яких нещодавно обміняли на Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва. Грицак додав, що тоді був вилучений великий пакет документів про фінансування та схеми, а також докази причетності тих чи інших осіб до сепаратизму в Одеській області. В тому числі була встановлена причетність першого заступника радника президента РФ Владислава Суркова Інала Ардзінба, який виявився куратором проекту «Бесарабія» й мав прямий контакт із Гліщінською.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: