Чи вдасться закрити питання «боргу Януковича» через анексію Криму РФ? Експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Для міжнародних судів не грає ролі нічого, крім умов, визначенмх у вимогах розміщення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи заяву прем'єр-міністра про те, що в питанні «боргу Януковича» потрібно діяти з урахуванням окупованого Криму.

«Жодні зустрічні компенсації просто не будуть прийматися. Єдина можливість у цій ситуації – аргументувати, що наша несплата зумовлена обставинами непереборної сили, форс-мажорними, пов'язаними з тим, що РФ завдала нам серйозних матеріальних збитків своєю агресією, що унеможливлює обслуговування цього боргу», – пояснив Сіденко.

За його словами, обґрунтувати свою позицію й зіграти можна лише на цьому, оскільки питання компенсації за Крим і Донбас – це інша історія.

«Компенсації нам не мають жодного прямого стосунку до «боргу Януковича», – підкреслив він.

В РФ розповіли, що буде, якщо Україна не виплатить кредит ЯнуковичаРосійська Федерація очікує повного та своєчасного погашення боргу за кредитом, узятим урядом України в грудні 2013 року.

«Ми маємо заплатити за своїми боргами, а якщо є претензії за Крим, а вони є, то пред'явити їх окремим позовом. Власне неплатежі за боргами, які зумовлюються комерційним правом, мають сплачуватися незалежно від інших умов», – пояснив економічний експерт.

Голова комітету економістів України Андрій Новак переконаний, що Україна має ставити питання так: ми не відмовляємося від виплати боргу, але потрібно враховувати, що немає понять «борг Януковича» та «борг Азарова».

«Це державний борг. Цивілізовані країни працюють за принципом спадковості влади. Оскільки це держборг, ми не маємо відмовлятися, але маємо чітко заявити, що початок його виплати буде лише після повного припинення війни та виведення російських військ із території Донбасу та Криму», – пояснив він.

Як відомо, на початку травня Президент України Петро Порошенко запровадив безстроковий мораторій на виплату «боргу Януковича».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: