Чи допоможе Україні зняття санкцій з Ірану?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Щодо питання скасування санкцій, то не у всіх країнах процедури завершені. Найяскравіший приклад — США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, аналізуючи інформацію про те, що Україна скасувала санкції, запроваджені через іранську ядерну програму.

«Питання про скасування санкцій на законодавчому рівні не було в пріоритетах політичного порядку денного в Україні з цілком зрозумілих причин. Куди більш пріоритетними в нас є питання, пов'язані з перерозподілом влади та кадровими призначеннями. Питання позаполітичного характеру — на периферії», — розмірковує Гончар.

За його словами, Іран знову відкривається для світу й зростає конкуренція між багатьма країнами, щоб пробитися та повернутися на іранський ринок.

Українські компанії будуватимуть об'єкти енергетики в ІраніУкраїна та Іран досягли низки угод у сфері співробітництва в секторі енергетики, які можуть бути реалізовані найближчим часом.

«Для України в умовах, коли в минулому досить об'ємний російський ринок закритий для нас, а європейський ринок не так швидко відкривається, ринки третіх країн є особливо важливими. З Іраном у нас уже є довга, хоча й не бездоганна історія економічних відносин», — вважає експерт.

Зараз, як зазначив фахівець, є розуміння того, що непотрібні обмеження час усунути.

Як припустив експерт, цілком імовірно, що раніше Україна утримувала санкції, оскільки грав фактор озирання на позицію США, щоб зайвий раз не дратувати Вашингтон, хоча це далеко не основний мотив.

«Радше зіграло те, що час іде, на іранському ринку починають працювати європейські компанії, а ми, в принципі, також маємо непогану перспективу, тому цей крок зараз є доцільним», — проаналізував ситуацію Михайло Гончар.

Додамо, в МЗС України вважають, що зняття санкцій дасть Україні додаткові можливості в розвитку відносин із Ізраїлем та Іраном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: