Як виконують свої обіцянки нардепи-мажоритарники Запорізької області?

Читать на русском
Слово і Діло з’ясувало, як працюють народні депутати-обранці одномандатних виборчих округів Запоріжжя та області.

«Слово і Діло» продовжує серію публікацій, присвячену відповідальності народних депутатів-представників регіонів України, оглядом роботи мажоритарників Запорізької області. Регіон представляють дев’ять народних обранців, чотири з яких були обрані в обласному центрі.

Найбільш відповідальним депутатом, що був обраний в одномандатних округах області, згідно з рейтингом «Слова і Діла», є Микола Фролов, котрий представляє Орджонікідзевський район Запоріжжя. Він дав усього 5 задокументованих обіцянок і 2 з них виконав, досягнувши таким чином позначки в 40% у графі «виконано». Він, зокрема, підтримав, як і обіцяв, відставку уряду Яценюка та потурбувався про ремонт покрівлі будинку на вулиці Задніпровській. Втім, є у Фролова й одне невиконане зобов’язання: щодо законопроекту про дострокові вибори місцевих рад навесні 2015 року. Сам нардеп його так і не зареєстрував, натомість Верховна Рада, як ми знаємо, призначила ці вибори на осінь того ж року.

Якщо говорити про ефективність нардепа в законотворчій діяльності, то один із 28 розроблених ним законопроектів став законом України. Що, зважаючи на «активність» роботи Ради, є цілком прийнятним показником.

Другим за відповідальністю мажоритарщиком регіону наразі є обранець 79-го виборчого округу з центром у місті Василівка Володимир Бандуров. Він виконав 17% власних обіцянок, серед яких такі, як встановлення дитячих майданчиків у Преображенці, Мирному та Новотавричеському. Щоправда, серед невиконаних зобов’язань Бандурова – значно вагоміші речі. Наприклад, бюджетна децентралізація, внесок нардепа до якої «Слову і Ділу» встановити так і не вдалося, як і у випадку з обіцянкою щодо підтримки сільгоспвиробників.

У Верховній Раді Бандуров долучився до розробки 40 законопроектів, 2 з яких були ухвалені. Це зробило його найпрацьовитішим запорізьким мажоритарником (принаймні номінально).

Третю сходинку за рівнем ефективності серед мажоритарників Запоріжжя та області посідає Ігор Артюшенко. Представник виборчого округу №75 встиг роздати 14 обіцянок, 3 з яких (тобто 15%) виконав (щоправда, стільки ж і провалив). Він, зокрема, передав силовикам список нелегальних гральних закладів Запоріжжя та посприяв підвищенню зарплати медичним працівникам. Натомість Артюшенко не впорався з обіцянкою домогтися проведення дочасних місцевих виборів та не подав до парламенту 4 антиокупаційних законопроекти.

Поганим законотворцем Артюшенка, втім, назвати не можна: з 18 зареєстрованих ним проектів законів один був ухвалений у сесійній залі.

15% виконаних обіцянок має й колега Артюшенка з 80-го виборчого округу Євген Балицький. Щоправда, представник Мелітополя дав меншу кількість обіцянок – усього 13, 2 з яких виконав. Стосуються вони виключно парламентських голосувань: за зміни до Конституції в частині правосуддя та проти відставки Шокіна. Водночас серед 3 невиконаних обіцянок нардепа – впровадження військової реформи та збільшення заробітної плати на 18%.

Законотворча діяльність Балицького обмежилася участю в розробці 15 законопроектів, жоден з яких не був ухвалений.

Щодо решти депутатів-мажоритарників Запорізької області, то вони загалом не відзначаються ані високим рівнем відповідальності, ані успіхами в написанні законів. Так, Сергій Валентиров виконав усього 13% власних зобов’язань, Вадим Кривохатько – 12%, В'ячеслав Богуслаєв – 11%. Жодної виконаної обіцянки немає в Олександра Пономарева, а щодо Павла Сабашука, який представляє Комунарський район Запоріжжя, то «Слово і Діло» не зареєструвало взагалі жодної його обіцянки. При цьому успішним законотворцем серед них можна назвати лише Богуслаєва – із 6 написаних ним проектів один став законом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: