Рішення про скасування люстрації ухвалюватимуть судді, призначені Януковичем – експерт

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Венеціанська комісія висунула свої претензії до закону, які слід було врахувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада сьогодні розгляне питання поширення люстрації на суддів Конституційного суду.

«Венеціанська комісія дала цілий перелік позицій, які вона розкритикувала, та вказала, що це розглядалося судом, що були рішення не на користь тих, хто ухвалював таке законодавство та положення. Більше того, можливі прецеденти рішення Європейського суду з прав людини», – розповідає Кулик.

Як підкреслив експерт, зараз Єгор Соболєв сам себе загнав у глухий кут, оскільки давно говорилося про те, що потрібно було спочатку внести до закону про люстрацію певні зміни, зіграти на випередження, але розмежувати питання корупції та люстрації.

«Зараз закон дійсно нагадує переслідування інакомислення та своїх політичних опонентів, тому не виключено, що може бути ухвалено рішення про скасування люстрації. Друга позиція в тому, що рішення ухвалюватиметься суддями, призначеними Януковичем», – вважає він.

Люстрація в дії: судді, які допомогли Януковичу узурпувати владу, залишаються в КСЕксперт проаналізувала ситуацію з переглядом Конституційним судом закону про люстрацію та поверненням суддів режиму Януковича на посади.

При цьому, як наполіг експерт, у будь-якому разі до закону необхідно внести правки й краще зробити це самим зараз, не чекаючи рішення Конституційного суду або рішення Європейського суду з прав людини, ніж скасувати всю реформу в цілому.

Варіант вирішення цього питання може бути й таким, що доведеться виписати новий закон.

«Новий закон замість нинішнього. Закон не має зворотної сили, а рішення, що ухвалювалися за нинішнім варіантом, залишаються дійсними», – проаналізував ситуацію Віталій Кулик.

Як відомо, вчора нардеп Єгор Соболєв заявив, що судді режиму Януковича можуть продовжити свою роботу в Конституційному суді.

Нагадаємо, що вже кілька днів поспіль у ЗМІ повідомляється, що Конституційний суд має намір визнати неконституційними низку положень закону про люстраціію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: