Досі легітимні: хто обіцяв очистити КСУ від суддів Януковича?

Читать на русском
Слово і Діло вирішило нагадати українським політикам їхні обіцянки щодо зміни складу Конституційного суду.
Конституційний суд України

Минулого тижня Конституційний суд України несподівано опинився в центрі скандалу: відразу кілька нардепів оголосили про намір КС визнати окремі положення закону «Про очищення влади» неконституційними. На сполох забили нардепи Леонід Ємець і автор та головний лобіст люстраційного закону Єгор Соболєв.

Припускають, що ключовими дійовими особами цієї історії є п’ятірка суддів, що працюють у КС ще з часів Віктора Януковича й брали участь у затвердженні його президентських повноважень, які багато хто справедливо називає диктаторськими. Визнання неконституційними низки зазначених у проекті рішення пунктів люстраційного закону по суті скасовує заборону на роботу в органах державної влади найближчому оточенню Януковича.

Під тиском громадськості КС минулого тижня довелося визнати: закон про люстрацію вони вивчають, але список пунктів закону, що можуть бути скасовані, сильно перебільшений, а оприлюднений депутатами документ – фейк. І переніс оголошення рішення з цього приводу на сьогодні, 14 червня.

Чи наважаться судді скасувати ключові положення недосконалого, однак такого «вистражданого» українцями закону – поки незрозуміло. Однак питання люстрації самих суддів або бодай заміни частини складу КС у цьому контексті постає надзвичайно гостро. «Слово і Діло» вирішило нагадати, хто з українських політиків давав обіцянки змінити склад Конституційного суду та що з цього вийшло.

Так, «радикал» Ігор Мосійчук пообіцяв домогтися звільнення з посади судді КС Михайла Запорожця, якого нардеп запідозрив у зв’язку із самопроголошеною «Луганською народною республікою». За словами Мосійчука, дружина Запорожця Ірина є «заступником міністра юстиції ЛНР». У серпні минулого року нардеп здійняв галас навколо цього питання в соцмережах, однак далі розмов справа не пішла: Запорожець і до сьогодні не позбавлений посади.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв найближчим часом зареєструвати законопроект щодо ліквідації Конституційного Суду УкраїниСказано 15 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ще більш радикальне рішення проблеми суддівства у КС запропонував старший колега Мосійчука, лідер «РПЛ» Олег Ляшко. Він 15 квітня заявив про намір зареєструвати законопроект щодо ліквідації КСУ та створення замість нього Конституційної палати в складі Верховного суду. Через півроку «Слово і Діло» перевірило стан виконання цієї обіцянки й виявило, що Ляшко не реєстрував у парламенті жодного схожого законопроекту.

Оновити склад КСУ обіцяв і Президент Петро Порошенко. На початку червня він запевнив, що процес призначення нових суддів почнеться у 2016 році. «Всі нові судді будуть призначатися на конкурсній основі... Доступ до роботи суддями відкривається і для юристів, адвокатів, науковців...Каста зруйнована», – заявив під час спілкування із журналістами Порошенко. Щоправда, поки що в останньому твердженні Гаранта виникають серйозні сумніви. Ця обіцянка наразі в процесі.

Дотичною до неї є й обіцянка Порошенка про те, що судді будуть позбавлені абсолютного імунітету. Намір скасувати суддівську недоторканність висловив чи не кожен український політик, однак поки що імунітет суддів хоч і є обмеженим, проте не скасований. Відповідно до ухвалених Верховною Радою змін до Конституції в частині правосуддя, судді досі не несуть відповідальності за свої неправомірні рішення, а до простих громадян прирівнюються лише в питаннях, не пов’язаних із роботою.

Цікаво, що під люстрацію мали би потрапити й самі судді КСУ – принаймні про це йдеться в пояснювальній записці закону «Про очищення влади». І хоча прогноз нардепа Юрія Дерев’янка з цього приводу не справдився (відповідне положення таки є в законі), можна констатувати, що де-факто законодавчий акт не виконується. Більше того, виходить, що завадити його виконанню намагаються ті, на кого він поширюється.

Передбачаючи можливий реванш «старої гвардії», Єгор Соболєв ще в жовтні минулого року пообіцяв «повстання проти реставрації системи Януковича», а також припинити законотворчу діяльність. А його колега з «Народного фронту» Олександр Дроздик навіть запевнив, що у разі скасування чинного закону про люстрацію Конституційним судом проголосує за новий. Чи доведеться депутатам це робити, ймовірно, побачимо вже дуже скоро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: