Поставки вугілля з окупованого Донбасу знову заблоковані

Читать на русском
З початку цього місяця надходження із зони АТО відсутні. З маркою А великі проблеми, хоча ситуація не така критична, як минулого року.
Дмитро Вовк

Поставки вугілля з окупованих районів Донбасу з початку поточного місяця знову припинені, що може призвести до зупинки антрацитових блоків українських ТЕС.

Про це заявив глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«З початку цього місяця надходження із зони АТО відсутні. З маркою «А» великі проблеми, хоча ситуація не така критична, як минулого року», – сказав він на засіданні парламентського комітету з ПЕК у Києві у вівторок.

Він уточнив, що з необхідних 1 млн тонн антрацитів за імпортом є лише 0,5 млн тонн.

За його словами, одним із можливих рішень із дефіцитом електроенергії може стати збільшення вироблення електроенергії на АЕС, активізація використання гідроакумулюючих електростанцій (ГАЕС), а також скасування правила про мінімальний склад устаткування, що працює на ТЕС.

У зв'язку з цим Вовк висловив стурбованість тим, що Міненерговугілля підготувало новий скоригований баланс виробництва електроенергії на 2016 рік, в якому передбачено зниження вироблення АЕС.

«Нещодавно Міністерством був підготовлений баланс, де вироблення АЕС скорочено порівняно із «січневим» балансом із 88 млрд кВт-год до 80 млрд кВт-год», – сказав він.

У «ДТЕК» також підтвердили припинення поставок вугілля. «З 1 червня повністю зупинено відвантаження із зони АТО», – сказав генеральний директор «ДТЕК» Максим Тимченко, зазначивши, що це може в перспективі призвести до вичерпання запасів на складах ТЕС.

Згідно з інформацією «ДТЕК», перші поставки вугілля з ПАР, які теоретично можна законтрактувати, припадають на початок серпня за ціною $75 за тонну, а перші поставки з Австралії можна замовити на початок вересня по $86 за тонну (з урахуванням поставок на ТЕС).

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: