Чим обернуться для України «особливий статус» і вибори на Донбасі?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

РФ тисне на Україну різними методами, в тому числі й шляхом військової ескалації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи ситуацію в зоні АТО та збільшення обстрілів українських позицій протягом декількох останніх днів.

«Військовій ескалації сприяє кілька чинників: зміни до КУ, літній сезон, коли воювати набагато легше, та потреба посилення прірви між людьми на окупованих і контрольованих Україною територіях», – констатував Саакян.

Як підкреслив експерт, на сьогодні РФ максимально продавлює зміни до Конституції, але об'єктивно вони не можуть ухвалюватися, хоча б враховуючи той факт, що будь-які зміни до КУ під час бойових дій є порушенням.

При цьому, за його словами, зміни в повному обсязі не відповідають нашим національним інтересам, оскільки вони нам продиктовані.

«У рамках «Мінська», «нормандського процесу», йдеться про інструменти для реінтеграції територій, але при цьому ми не говоримо змістовно. Наприклад, говорячи про вибори, ми не говоримо заради чого відбуватимуться ці вибори. Вибрати представників? Що далі? Якщо ми говоримо про закріплення статусу для цих територій, то який саме це статус? Повсталих територій чи широкої автономії? Як якого суб'єкту?», – розмірковує політолог.

Як припустив Саакян, може скластися ситуація, що проголосувавши зміни до КУ, провівши вибори, ми самі підпишемося під тим, що російський фактор є нікчемним, і переведемо ситуацію у внутрішній конфлікт, отримавши в результаті суб'єкт із невизначеними повноваженнями, який диктуватиме російську політику в Україні.

Як відомо, минулого тижня в Кабміні виникла суперечка через зміни до КУ, зокрема Арсен Аваков наполягав на вилученні з проекту змін в частині децентралізації норми про «особливий статус» Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: