Соболєв vs. Князевич: чи блокує Рада люстрацію суддів КСУ?

Читать на русском
Народний депутат від Самопомочі Єгор Соболєв вважає, що комітет Руслана Князевича зволікає з люстрацією суддів.
Єгор Соболєв

Заступник голови фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв заявив, що законопроект про люстрацію суддів Конституційного суду заблокований комітетом з питань правової політики та правосуддя, який очолює член «БПП» Руслан Князевич.

Про це він сказав на засіданні погоджувальної ради фракцій і депутатських груп Ради в понеділок, 13 червня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Методом звичайного саботажу комітет більше року не розглядав цей законопроект і далі не розглядає доопрацьований варіант», – сказав Соболєв і додав, що подальший саботаж люстрації загрожує офіційним поверненням людей Януковича до влади. Це, за словами нардепа, призведе до того, що судді КСУ, які хочуть скасувати люстрацію, стануть недоторканними.

«За новими правилами, які ухвалені в Конституції, тепер право на арешт судді Конституційного суду буде давати сам Конституційний суд», – пояснив депутат.

Також Соболєв звернувся до спікера ВР Андрія Парубія з проханням якомога швидше винести цей законопроект на голосування.

Нардеп розповів, скільки законопроектів Рада має розглянути цього тижняЗа словами нардепа від «БПП» Олександра Співаковського, Верховна Рад цього тижня розгляне 160 законопроектів.

Після цієї заяви між Соболєвим і Князевичем виникла дискусія.

У відповідь на звинувачення Князевич заявив, що комітет із питань правової політики та правосуддя лише 24 травня отримав за проектом висновок науково-експертного управління й розгляне цей документ на наступному своєму засіданні, яке відбудеться у середу, 15 червня.

«Щодо хабарів суддів Конституційного суду. Я не хочу коментувати те, що ви сказали з приводу голосування парламенту, але справжнім хабарем суддям КСУ було те, що під час ухвалення закону про люстрацію в останній момент ви видалите суддів КСУ з переліку осіб, на яких поширювалася люстрація. Так само, як і уповноваженого з прав людини», – звернувся він до Соболєва.

Соболєв парирував заявою про те, що Князевич раніше клопотав про виключення зі списку люстрації Сергія Льовочкіна та Миколи Азарова.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Конституційний суд не має морального права скасовувати закон «Про очищення влади». Раніше КСУ вирішив визнати закон «Про очищення влади» (під люстрацію за яким потрапляють і самі судді КСУ) недійсним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: