Венеціанська комісія наполягає на перегляді закону про «партійну диктатуру»

Читать на русском
Європейська комісія За демократію через право вимагає перегляду закону Про вибори народних депутатів, що дозволяє партіям виключати зі своїх списків кандидатів після виборів.

Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) ухвалила рішення про визнання недемократичними ухвалених у лютому поправок до закону «Про вибори народних депутатів», більш відомих як законопроект про «партійну диктатуру».

Таке рішення європейські правозахисники ухвалили в суботу, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

Зокрема, члени Венеціанської комісії вважають, що практика виключення кандидатів із виборчих списків партій після виборів не відповідає європейським стандартам демократії.

Лише батогом: як на Банковій намагаються врятувати «БПП» від розколуНа Банковій не цураються будь-яких методів для утримання депутатів у фракції, одним із них виявилося виключення нардепів зі списків за законом про партійну диктатуру, що мало чим відрізняється від методів Партії Регіонів.

«У відповідності до своїх попередніх коментарів щодо Конституції, Венеціанська комісія вважає, що надання партіям таких повноважень суперечить міжнародним стандартам і де-факто позбавляє громадян (електорат) здійсненого ними вибору, бо партія сама обирає хто з учасників списку має бути обраний. Право партій прибирати кандидатів зі свого списку після того, як вибори вже відбулися... має бути переглянуте і приведене у відповідність до європейських стандартів», – йдеться у висновку ВК.

В комісії також нагадали, що кілька років тому вже давали схожий висновок щодо законопроекту про імперативний мандат.

Як відомо, висновки експертів Європейської комісії «За демократію через право» не мають юридичної сили, однак відображають ставлення міжнародної спільноти до політичних процесів у країнах Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: