Весь тягар за оплату підвищених тарифів ляже на середній клас – експерт

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Рішення дуже непросте. Держава має надати пільги та субсидії тим, хто не може оплучувати послуги за новими тарифами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» з питань енергоефективності Тетяна Бойко, аналізуючи інформацію про те, що Нацкомісія підвищила тарифи на гарячу воду до 63-78 грн за кубометр та на теплову енергію майже вдвічі з 1 липня.

«Фактично, витрати з Держбюджету розраховані на найбіднішу категорію населення. Тому залишається питання із середнім класом, оскільки головний тягар лягає на нього, а сплачувати за комунальні послуги в Україні доведеться вдвічі більше», – констатувала Бойко.

За її словами, для того, щоб заплатити менше, є декілька варіантів. Наприклад, встановлення прибудинкових приладів обліку, що на сьогодні мають робити монополісти.

Але для того, щоб вирішити проблему в комплексі, як наголосила експерт, потрібні серйозні заходи з енергозбереження, які дозволять зменшити платіж.

Як змінилися тарифи на комуналку в Україні за три роки«Слово і Діло» продемонструвало, як змінюються комунальні тарифи в Україні, починаючи з 2014 року, а також спрогнозувало, якими вони будуть у 2017-му.

«На сьогодні діє програма «теплих кредитів», але вона поширюється лише на ОСББ, яких у нас мало. Держава компенсує 40% від вартості матеріалів, також є місцеві програми, які компенсують додаткову відсоткову ставку. Вони є досить доступними – під 3-5%, але ми маємо мало ОСББ, а якщо їх немає, фізично власники не мають права брати кошти. Друге питання – коштів усе одно недостатньо й потрібні джерела фінансування», – пояснює спеціаліст.

На її думку, питання несплати за комунальні послуги залишається відкрити, але програма встановлення лічильників та надання пом'якшувальних інструментів для впровадження заходів із модернізації «теплих кредитів» може дозволити споживачу платити менше.

При цьому експерт не виключає ймовірності акцій протесту на тлі підвищення тарифів, але вони можуть бути пов'язані також і з політичними процесами.

Додамо, що кілька місяців тому віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що 40 млрд грн, які зафіксовані в Держбюджеті, вистачить для того, щоб надати субсидії всім, хто внаслідок підвищення тарифів потребуватиме допомоги держави.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: