«Грибовицька трагедія» може повторитися в будь-якому місті – Томенко

Читать на русском
Проблема зі сміттям стосується не лише Львова, але й більшості українських міст, оскільки в Україні існують тисячі сміттєзвалищ, подібних до Грибовицького.

Проблема зі сміттям стосується не лише Львова, але й більшості українських міст, оскільки в Україні існують тисячі сміттєзвалищ, подібних до Грибовицького. «Сміттєве» питання має вирішуватися комплексно.

Про це в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» заявив екс-нардеп і колишній глава екологічного комітету Микола Томенко, пише «Слово і Діло».

«У нас вся країна – Грибовичі. У нас 5% території України от у такому смітті перебувають. І ця трагедія – це не лише трагедія Садового чи Львова, це трагедія всієї України, бо так може трапитися з кожним іншим містом. Не полігони треба будувати, в нас уже їх найбільше в світі, нам треба будувати систему, в якій є окреме збирання, потім пішло на сміттєпереробний завод, й лише органіку ми можемо закопувати. Один завод енергії в нас. І це у 21 сторіччі. У нас має бути максимально 300 полігонів», – переконаний Томенко.

Тарас БатенкоНародний депутат України
Батенко обіцяє знайти комплексне вирішення питання вивозу сміття та звалищ в окрузіСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Позафракційний народний депутат і член партії «БПП» Тарас Батенко, відповідаючи на запитання «Слова і Діла» про передвиборчу обіцянку знайти комплексне вирішення питання вивозу сміття та звалищ в окрузі, визнав, що за цю проблему взялися нещодавно.

«Проблеми б не було, трагедії зараз би не сталося, не загинули б люди, якби не одна обставина: я хочу зачитати висновок рекомендації 2005 року Українського геотехнічного інституту, який каже, що першочерговим завданням щодо Грибовицького сміттєзвалища має бути перекриття поверхні звалища слабофільтруючими ґрунтами. Тобто є шар ґрунту, є шар сміття. Ніхто б не завалився, люди б залишилися живі. Чому ці елементарні норми безпеки та екології не були дотримані на цьому полігоні? Хто має нести за це відповідальність?», – зазначив нардеп.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 6 вересня 2011 р.Статус обіцянки: Не виконано

Колега Батенка Дмитро Добродомов своєю чергою нагадав передвиборчу обіцянку міського голови Львова Андрія Садового від 2006 року: негайно провести рекультивацію сміттєзвалища та збудувати сміттєсортувальну лінію.

«Минуло 10 років і, на жаль, нічого не було зроблено. Навколишні села, які потерпають, там апокаліптичні видовища, від них міська влада завжди відкупалася. Давала гроші на школу, на телефонізацію, на дороги... Персональну відповідальність, безперечно, несе міський голова. Як політичну, так, до речі, й кримінальну, я абсолютно в цьому переконаний», – сказав Добродомов.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 31 травня 2016 р.Статус обіцянки: У процесі

Голова Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило Косоуров, звертаючись у прямому ефірі до Садового, заявив, що на території Львова стоїть змонтована сортувальна лінія, яка придбана за бюджетні кошти.

«Вона перебуває на балансі ДП «Укрекоресурс», яке досі існує, яке працює, й це вам допоможе принаймні до 50% морфології повернути у вигляді вторинної сировини, а не засмічувати ваші звалища», – сказав експерт.

Мер Львова подякував за рекомендацію й зазначив, що якщо ця сортувальна лінія готова до співпраці, то міська влада «буде, напевно, її використовувати».

Почему так и не найдено комплексное решение вопроса вывоза мусора и свалок во Львове и области?SlovoiDilo

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: