Уряд Гройсмана обрав не найкращу соціальну політику – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Шлях вже обраний. Якби ми паралельно відчули, що дійсно хоча б удвічі підняли мінімальні зарплати та пенсії, то, можливо, була б інша ситуація та сприйняття населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи заяву глави Мінфіну про те, що рівень витрат на субсидії має тенденцію до зростання, що становить велике навантаження на Держбюджет.

«Уряд Гройсмана обрав зовсім не той шлях. Вони планують допомогу «Укргазвидобуванню», хочуть збільшити видобуток газу. Хоча є інший, ефективніший варіант – кошти, які можуть отримати від підвищення цін, витратити на енергоощадність, щоб зменшити споживання газу», – констатував Гудима.

Як пояснив він, є дві лінії. Одна з них, яку веде Гройсман, – збільшувати видобуток газу, який є дуже дорогим, і спрямовувати його в довготривалі проекти, оскільки, щоб збільшити видобуток хоча б на 2 млрд куб. м, потрібен не один і не два роки.

Комунальна прірва: скільки державі коштуватиме субсидіювання населенняПорівняно з 2015 роком кількість сімей, що звернулися за компенсацією витрат на оплату житлово-комунальних послуг, збільшилась у 3,3 раза.

«Відповідні кошти можна спрямувати на населення через дешеві кредити, щоб люди розуміли, що держава дає позику під 5%, а це значно менше, ніж комерційні кредити. Ці кошти можна вкласти, наприклад, в утеплення, але люди, які сидять на субсидіях, відірвані державою від розуміння того, що можна зменшити енергоспоживання свого житла», – роз'яснює Олександр Гудима.

Як зауважив він, якщо взяти будь-який дев'ятиповерховий будинок у Києві, то, згідно зі статистикою, 60% мешканців чекають на субсидії. Якщо йтиметься про допомогу на утеплення будинку, вони не змінять свою позицію й участі в цьому не братимуть.

«Таким чином уряд Гройсмана перекреслює проекти, які могли б мати ефект», – підкреслив спеціаліст.

При цьому, на його думку, уряд і сам не знає, чи треба буде вдвічі більше коштів на субсидії, чи втричі. Ситуація дуже складна.

Нагадаємо, кілька місяців тому віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що 40 млрд грн, які зафіксовані в Державному бюджеті, вистачить для того, щоб надати субсидії всім, хто потребує допомоги держави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: