Чи буде зростання економіки та чому потрібно припинити позичати у МВФ? Експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Зростання біржових товарів може тривати ще кілька місяців, що покращує економічні показники.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи дані Світового банку, згідно з якими Україна пройшла пік рецесії.

«Всупереч діям колишнього уряду Яценюка та Нацбанку, через поліпшення кон'юнктури зовнішньої торгівлі, а саме підвищення цін на зернові, метали та іншу продукцію, яку ми експортуємо, економіка почала показувати економічне зростання. Це ж дуже сильно впливає й на стабілізацію курсу: валюти приходить більше від нашого експорту», – розповідає Савченко.

Тому, як зазначив економіст, можна сказати, що завдяки світовій кон'юнктурі ринку економіка цього року зростатиме.

«Наступного року сприятлива кон'юнктура може завершитися, але принаймні буде стабілізація зовнішніх цін на наш експорт і потрібно вже буде показувати свій ресурс. Економіка поки не реформована й сама не зможе витягати показники без допомоги світових цін», – констатував він.

Експерт пояснив, як уряд маніпулює на темі співпраці з МВФЕксперт фінансових ринків поділився міркуваннями щодо того, що Україна може отримати транш МВФ за умови політичної стабільності та виконання взятих на себе зобов'язань.

Крім того, як підкреслив економіст, через чотири роки нам потрібно буде віддавати взяті кредити МВФ, а зараз ми віддаємо те, що брали раніше.

Тому, як припускає експерт, один-два транші МВФ для нас зараз є обов'язковими і їх потрібно брати, але потім бажано відмовитися від фінансового співробітництва та продовжити співпрацю з МВФ у сфері економічних реформ.

«Наш уряд і Нацбанк не можуть конвертувати ці кредити в економічне зростання. Вони їх конвертують у падіння. Це може зробити лише приватний сектор. Для цього їм потрібні прямі іноземні інвестиції. Але потрібно розуміти, що важливо вчасно відмовитися від кредитів», – проаналізував ситуацію Олександр Савченко.

Додамо, що, за деякими даними, МВФ може зменшити суму очікуваного третього траншу для України до $1 млрд. Раніше повідомлялося, що Україна планує отримати від кредитора транш в $1,7 млрд вже в липні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: