Нідерланди хочуть виключити військову складову з Угоди про асоціацію ЄС-Україна

Читать на русском
Уряд у Гаазі вважає за краще тиху дипломатію за лаштунками. І зараз, коли Нідерланди головують у ЄС, у них є можливість спробувати змінити деякі пункти в договорі ЄС та України.
Генеральні штати, Гаага, Нідерланди

Уряд Нідерландів планує змінити низку положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у тому числі виключити військову складову та прибрати гарантії членства України в Союзі.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на австрійське видання Die Presse.

«Уряд у Гаазі вважає за краще тиху дипломатію за лаштунками. І зараз, коли Нідерланди головують в ЄС, у них є можливість спробувати змінити деякі пункти в договорі ЄС та України», – йдеться в статті.

Як повідомляється, йдеться про виключення з Угоди пункту про співпрацю між Україною та ЄС в оборонній сфері. Якщо цей маневр не пройде, то хоча б домогтися пом'якшення в цій сфері.

Такий крок у Нідерландах пояснюють необхідністю збереження безпеки в Європі, що не входить до завдань ЄС, тому що цим питанням має займатися НАТО.

Важливим є й те, що в Нідерландах не хочуть надання Україні гарантій про повноправне членство в ЄС.

Крім цього, жителі Нідерландів також хочуть мати гарантії, що Україна «не отримає автоматичний доступ до фінансових джерел ЄС».

Європа на роздоріжжі: що робити з Україною?Після того, як жителі Нідерландів відкинули вибір України долучитися до ЄС хоча б у такому урізаному форматі, як асоціація, стало зрозуміло, що Україна втратила виданий кредит довіри.

Однак на шляху реалізації цього плану є низка труднощів. Щоб змінити текст Угоди Україна-ЄС, Гаазі потрібно домогтися згоди всіх членів ЄС, які вже ратифікували його в нинішньому вигляді.

Якщо «стара» Європа загалом підтримує плани Нідерландів, то з новими членами з Центральної Європи все не так просто. Проти зміни Угоди виступають Польща та три країни Балтії, згода яких також необхідна. Ці держави наполягають на збереженні пункту про військово-технічне співробітництво між ЄС та Україною.

У будь-якому разы, Нідерланди не зможуть ухвалити рішення до 23 червня. Цього дня відбудеться референдум про збереження членства Сполученого Королівства в ЄС.

Крім того, для зміни умов Угоди потрібна й згода України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: