Чому реформа децентралізації може опинитися на межі краху? Оцінка експерта

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Складність ситуації була закладена ще візитом Нуланд за день до подання законопроекту. Тоді у Президента не вистачило аргументів, хоча на той час їх і не могло бути, оскільки у військовому плані ми були слабкими.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи заяву спікера ВР Андрія Парубія про те, що реформа децентралізації призупинена через зрив РФ Мінських угод.

«Президент змушений був перенести пункт із тексту закону, який мав «вмерти», тому що відразу, коли ухвалюють зміни до КУ, закон, який впроваджує їх, припиняє свою дію, а у нас перехідні положення були перенесені. Відповідно, виник колапс і зараз проблема дійсно є серйозною, але її можна вирішити, навіть не змінюючи тексту Конституції», – розповідає Ганущак.

Як зауважив він, є певні сумніви в тому, що якщо вилучити цей пункт, то можна голосувати.

«Деякі фракції взагалі діють за принципом «чим гірше, тим краще» й ми вже це бачили на голосуваннях», – зауважив він.

«Пункт про особливості місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях потрібен, тому що інакше ми не матимемо виправдання існуванню військово-цивільних адміністрацій», – наголосив експерт.

За його словами, якби в пакеті змін до КУ йшли закони про префекта, адмінтерустрій, місцеве самоврядування та законопроект про порядок здійснення контролю над органами місцевого самоврядування в ОРДЛО, де встановлюється більш серйозний контроль, ніж на іншій частині України, такий варіант був би проголосований.

«Говорити про особливості місцевого самоврядування можна, маючи на увазі, що їм дають особливу свободу або ж посилюють держконтроль, що логічно», – констатував Ганущак.

Але такий варіант має подавати Президент і має бути домовленість із Заходом, що саме це малосяь на увазі. Звичайно, буде жорстка реакція РФ на такий варіант. Ще рік тому, коли ми були дуже слабкими у військовому плані, цей варіант був нереальним, але зараз є можливим.

Щодо внесення змін до КУ, то, як зауважив експерт, можна вилучити норму 18, як пропонує Парубій, але тоді виникнуть політичні маніпуляції.

Додамо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв не допустити скасування голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: