Експерт розповів, за яким сценарієм варто проводити торги з «Газпромом»

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Немає передумов, пов'язаних із факторами збільшення видобутку, скорочення споживання, та тих результатів, що дозволяють уже цього року відмовитися від російського газу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що «Нафтогаз» звернувся до «Газпрому» з пропозицією про постачання газу на друге півріччя 2016 року-перший квартал 2017 року.

«Початок таких контактів у нашій ситуації є виправданим, але все впиратиметься в ціну й переговори будуть вкрай складними. Необхідним є підключення європейських структур як останньої інстанції для нас. Саме за таким сценарієм варто проводити торги та переговори з РФ. Однозначно, що ціна на другий квартал, яку пропонує РФ – $180 за 1 тис. куб. м – є завищеною», – вважає Дяченко.

При цьому, як зауважив він, влада даремно сподівається на те, що восени з'явиться рішення Стокгольмського арбітражу, оскільки це дуже туманна перспектива.

Незалежний енергетичний експерт переконаний, що це вимушений крок, оскільки до осінньо-зимового періоду потрібно закачати до підземних сховищ великі обсяги газу.

«Якщо російська ціна буде меншою за ту, що пропонують на західному кордоні, то це буде прийнятним рішенням. Наразі немає змоги обійтися без російського газу. Поки що ми залежимо від РФ у газовому чиннику», – констатував експерт.

За його словами, доти, доки не буде надійного джерела газу та довгострокових контрактів, а також, не можна говорити про те, щоб не купувати газ у РФ.

Додамо, що кілька місяців тому міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик пообіцяв, що до завершення Стокгольмського арбітражного суду переговорів із Росією щодо газу не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: