Міклош порівняв уряди Яценюка та Гройсмана

Читать на русском
Співголова Стратегічної групи радників із підтримки реформ в Україні вважає, що уряд технократів не здатен реально реформувати країну.
Іван Міклош

Один із керівників Стратегічної групи радників із підтримки реформ Іван Міклош вважає, що для реалізації реформ в Україні до уряду мають входити не технократи, а політики.

Про це він розповів у інтерв'ю «УНІАН», передає «Слово і Діло».

На його думку, в уряді Яценюка яскраво вираженими реформаторами були Наталія Яресько та Айварас Абромавичус.

«Але посади в міністерствах, нехай їх навіть обіймають технократи, все одно є політичними. З цієї точки зору я не знаю жодної успішної країни з перехідною економікою, в якій реформи були б проведені технократичним урядом. У Балтії, Польщі, Словаччини, Грузії – всюди реформи проводили політики. Реформи на сьогодні – більше політична, ніж технічна проблема. Технічно ми знаємо, що робити, але політично це дуже складно», – зазначив словацький політик.

Міклош вважає, що членам уряду, крім складання чіткого плану реформ, слід було б також навчитися пояснювати людям, для чого вони потрібні, а також ефективно боротися з популістами.

Міклош розповів, коли Україна зможе відмовитися від послуг МВФУкраїна зможе відмовитися від послуг Міжнародного валютного фонду в разі, якщо переконає міжнародні ринки та міжнародних кредиторів, що здатна сама брати відповідальність за міжнародними позиками.

Словацький реформатор зазначив, що він високо оцінює роботу Кабміну Яценюка, оскільки за 2 роки були закладені зміни, які не відбувалися протягом 20 попередніх років, проте необхідно було зробити ще більше.

Щодо уряду Володимира Гройсмана, то, на думку Міклоша, принципової різниці між ним і попереднім Кабміном, немає, проте перші кроки нового прем'єра вселяють оптимізм.

«Нещодавно була встановлена єдина ціна на газ для всіх категорій споживачів, це зробили без розтягування в часі, хоча спочатку планувалося проводити підвищення в два етапи. Це дійсно великий крок уперед. Він також зроблений і в боротьбі з корупцією, в плані створення нормального бізнес-середовища», – вважає він.

Нагадаємо, раніше Міклош назвав проведення реформ єдиним методом подолання бідності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: