Прес-конференція Порошенка: онлайн-трансляція

Читать на русском

Сьогодні Президент України Петро Порошенко дасть велику прес-конференцію, яка присвячена другій річниці на посаді. Експерти та політологи прогнозують підписання двох законів під час заходу: змін до Конституції в частині правосуддя та щодо вживаних авто.

Онлайн-трансляцію прес-конференції веде «Слово і Діло».

Прес-конференція президента УкраїниРадіо Свобода онлайн

15:10

Порошенко розповів, що система електронних закупівель Prozorro стане обов'язковою для всіх. Також Президент повідомив про отримання від США 1 млрд доларів.

15:13

Глава держави похвалився макрофінансовою стабільністю в Україні та розповів, що прогноз курсу гривні змінився з негативного на стабільний.

15:16

Порошенко зазначив, що прийшов час змінювати політику виживання на політику розвитку. За його словами, за перший квартал 2016 року інфляція склала лише 5%, а за рік прогнозує 12%. Президент оптимістично прогнозує рівень інфляції на наступний рік – лише 8% за рік.

15:18

На переконання Президента, вчорашнє голосування за судову реформу є його найголовнішим досягненням. Він негативно оцінив позицію деяких фракцій («Самопоміч» і «Радикальна партія»), які не підтримали судову реформу.

15:20

Порошенко обіцяє за півроку новий Верховний суд, а також дозвіл науковцям та адвокатам обіймати посади в прокуратурі.

15:25

«Укрінформ» питає про безвізовий режим. Президент оптимістично ставиться до безвізового режиму та вважає, що скоро ЄС скасує візи для українців. За його словами, причиною затягування є ініціатива ЄС щодо впровадження механізму для призупинення безвізового режиму. «Безвізовий режим буде в 2016 році», – наголосив Глава держави.

15:30

Порошенка запитали про звільнення Надії Савченко. Президент розповідає про процес звільнення та про те, що були деякі секретні деталі. За його словами, дата обміну змінювалася двічі.

15:36

Журналіст Дмитро Гнап питає про офшори Президента. За словами Порошенка, жодного офшорного скандалу не було. Він зауважив, що компанія була створена, але переведення грошей не було, а єдиною її метою було передача акцій Roshen у сліпий траст. Глава держави зазначив, що така передача акцій не ліцензується в Нацбанку чи в Мінфіні. Порошенко нагадав, що передача відбулася й це підтвердили Ротшильди в своїй заяві. Окрім того, за його словами, рішення про створення такої компанії на БВО було домовленістю між Ротшильдами та юристами.

15:45

Президента спитали про вибори на Донбасі. Порошенко розповідає про весь процес підготовки до цих виборів, що відомо давно. Він додав, що бойовики збили два дрони ОБСЄ, які фіксували всі порушення вогню за останні два тижні.

«Тому ми порушили питання відправлення на Донбас озброєної поліцейської місії ОБСЄ», – наголосив Президент.

Глава держави впевнений, що переговори щодо місії будуть завершені цього року.

15:50

Спитали про зустрічі з Ахметовим. За словами Президента, він бачився з Ахметовим за два роки лише двічі.

15:55

BBC запитала про «Миротворець» та список журналістів. Порошенко каже, що це було великою помилкою й публічно засуджує такі дії «Миротворця».

16:03

«Українська правда» запитує про «чорну касу» «Партії регіонів». Порошенко каже, що бачив лише частину цих документів у ЗМІ. За його словами, Трепак як кадровий СБУшник мав сам порушити провадження, але чомусь цього не зробив. Президент наголосив, що таке оприлюднення документів може негативно вплинути на розслідування.

16:14

QHA запитує про кримськотатарську автономію на півострові Крим. Порошенко каже, що це питання буде розроблятися, а домовленість про це є з Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровим.

16:15

Запитали про таємні домовленості щодо обміну Савченко. Як стверджує Порошенко, жодних домовленостей немає. Він зазначив, що зараз тривають переговори щодо Солошенка та Афанасьєва, їх обмін може відбутися вже в червні.

16:18

Запитання про деолігархізацію. За словами Порошенка, все йде за планом. Розповідає про «Укрнафту» та «Укртранснафту», які повернули державі, а на інших держпідприємствах тривають прозорі конкурси.

16:25

Запитали про співпрацю з НАТО. Як стверджує Порошенко, Україна їде не з порожніми руками, а зі стратегічним оборонним бюлетенем. Реформи в оборонному секторі тривають.

16:32

Запитали про вето на законопроект щодо вживаних авто. Порошенко каже, що не встиг ознайомитися з ним, тим паче, він не підписаний спікером.

16:35

Запитали про Донбас та загострення. Порошенко відповів, що Україна зможе відбити будь-який напад російської армії.

16:40

Запитали про ЦВК. Порошенко повідомив, що відправив лист до Верховної Ради з кандидатурами до Центрвиборчкому.

16:42

Запитали про Медведчука та звільнення Савченко. За словами Президента, Медведчук лише сприяє звільненню полонених і додав, що він не є членом Тристоронньої контактної групи, а лише членом підгрупи.

16:45

Запитали про НБУ та транш МВФ. Глава держави каже, що переносу траншу немає й він буде восени. Також він додав, що в червні НБУ може зняти обмеження на виплату дивідендів інвесторам. Порошенко наголосив, що транш буде не менше 1 млрд доларів.

16:55

Порошенка запитали про Саакашвілі. Каже, що все добре, сепаратизм падає, дорога Одеса-Рені будується. Президент також похвалив інших губернаторів: Райніна, Синютку та інших.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: