Експерт пояснив, чому створення ТСК щодо «офшорних скандалів» – не спосіб добитися правди

Читать на русском
Олексій Хмаравиконавчий директор Transparency International Украина

Той факт, що не створили ТСК, засвідчує, що на сьогодні серед політичних сил у парламенті немає консенсусу щодо того, що це питання є важливим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара, аналізуючи інформацію про те, що ВР не змогла створити ТСК щодо причетності Президента та інших чиновників до «офшорних скандалів».

«Тимчасова слідча комісія – це скоріше місце, де можна було б озвучувати факти, різні точки зору та шукати спільні рішення, ніж місце, де потрібно шукати правду. Правду щодо фінансових та корупційних зловживань варто шукати в спеціальних антикорупційних органах – НАБУ, НАЗК», – пояснив Хмара.

За його словами, те, що комісія не створена сьогодні, не добре й не погано, а просто показує, що членам парламенту не вистачає зрілості займатися публічно цими питаннями.

Водночас політолог Олександр Дем’янчук вважає абсолютно прогнозованим те, що комісію не створили.

Експерт: якщо хочеш «зарити» офшорні справи, створи комісіюПолітолог поділився міркуваннями щодо ініціативи створення тимчасової слідчої комісії з розслідування офшорів.

«З одного боку, проявити готовність розслідувати корупційні справи потрібно було, з іншого – можна легко провалити це рішення. В результаті зараз є можливість грати у хорошого та поганого», – зауважив політолог.

На його думку, скандал з офшорами був гучним і зараз чиновники ще сподіваються, що все буде спущено на гальма. Цей факт вкладається в логіку діяльності нашого парламенту, але не вкладається в логіку здорового глузду.

«Так, протягом якогось часу це може бути. Але рано чи пізно терпець все одно увірветься. Зараз цю ситуацію можна було б розв'язати з меншими наслідками, але напруга суспільства зростає й втрати можуть бути більшими, оскільки не варто виключати заворушень», – проаналізував Олександр Дем’янчук.

Як відомо, в квітні ЗМІ стало відомо, що у Президента України Петра Порошенка була незадекларована офшорна компанія, створена для переводу кондитерського бізнесу Roshen в юрисдикцію Британських Віргінських островів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: