Експерт пояснив, чому шлях до суду для простих громадян може стати закритим

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Логіка лобістів ідеї створення антикорупційного суду є зрозумілою: існує антикорупційна прокуратура, значить, потрібні й антикорупційні суди як своєрідний трибунал для очищення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи ініціативу створення антикорупційного суду в ключі судової реформи.

«Це могло би бути гарною історією. Але ми не йдемо шляхом спрощення судової системи, а навпаки – ускладнюємо систему. Має бути доступність, зрозумілість процесів правосуддя в Україні. Це одне з прав людини. .А ми фактично створюємо перешкоди в реалізації цього права, створюючи різні специфічні галузі, структурні підрозділи й механізми ухвалення рішень», – розмірковує Кулик.

На його думку, в ідеалі це дійсно мало би сприяти прозорості суддівської гілки влади, але з точки зору прав людини, ідеальних моделей не буває.

«Простим людям просто може бути закритий шлях до суду, а їхні інтереси мають представляти лише адвокати. Тобто адвокати стануть основними фігурантами судових процесів», – пояснив експерт.

«Це збагатить адвокатів та створить проблеми для громадянина в його можливості достукатися до суду», – наголосив він.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Тому, за його словами, зараз варто все зважити, перед тим як приймати такі рішення, й не ускладнювати систему, створивши 10 комісій, за якими ще 20 наглядатимуть. Крім того, це може призвести до того, що до системи потраплять випадкові люди.

Нагадаємо, кілька днів тому міністр юстиції Павло Петренко заявив про те, що в Україні буде створено Вищий антикорупційний суд та патентний суд, а спеціалізовані суди будуть ліквідовані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: