Експерт розповів, чи є ризик амністії бойовиків на Донбасі за югославським сценарієм

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Проблема амністії на Донбасі дійсно існує й вона повинна мати індивідуальний характер.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, аналізуючи заяву Дмитра Тимчука про те, що серед бойовиків поширюються чутки про досягнуті домовленості про амністію між Києвом і Москвою.

«Якщо порівнювати з конфліктом сербів із хорватами, то якщо регіон віддається окупантам, запроваджується амністія. Хорватами амністія була запроваджена, але проблема була в тому, що навіть зараз люди знають, хто здійснював злочини, але довести їхню провину неможливо. Україна може з цим зіткнутися, хоча такий варіант на сьогодні зводиться до нуля», – розповідає Краснопьоров.

Водночас, за його словами, варто пам'ятати, що більшість бойовиків є інтервентами.

«Питання в іншому: яка може бути амністія, наприклад, для таких, як «Моторола»?», – наголосив аналітик.

Експерт пояснив, чому в РФ вимагають від України закону про амністіюСпеціаліст проаналізував перспективу обміну полоненими в форматі «всіх на всіх», з огляду на нові вимоги РФ та заяву Геращенко про те, що процес звільнення розблоковано.

Відмінність від сербсько-хорватського конфлікту, як пояснив експерт, полягає в тому, що серби використовували етнічні групи в Хорватії. Вони були громадянами Хорватії або представниками, які народилися в хорватській частині Югославії.

«У нас інша історія. Є частина людей із Донбасу, з якими потрібно щось думати, але більшість є найманцями, до яких жодної амністії застосовано бути не може бути», – переконаний він.

На його думку, головна проблема в тому, що буде складно доводити індивідуальні злочини бойовиків.

«Амністія зараз, як би її не проштовхували, є неможливою без відновлення контролю України над окупованими територіями. Немає такого ніде в світі, щоб надавали амністію, не засудивши людину», – проаналізував ситуацію Валентин Краснопьоров.

Додамо, як повідомив Дмитро Тимчук, левова частка особового складу «1-го армійського корпусу «ДНР» та «2-го армійського корпусу «ЛНР» вважатиметься «військовими злочинцями».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: