Як зміцнення східних рубежів НАТО допоможе Україні

Читать на русском
В рамках посилення НАТО своїх східних кордонів буде збільшено присутність багатонаціональних військ у невеликих штаб-квартирах у східних країнах Альянсу.
Директор офісу зв'язку НАТО в Україні Олександр Вінніков

Активізація Північноатлантичного блоку НАТО щодо зміцнення своїх східних кордонів стабілізує євроатлантичний безпековий простір та допоможе стримати будь-яку подальшу російську агресію.

Про це розповів у інтерв'ю газеті «Сегодня» директор офісу зв'язку НАТО в Україні Олександр Винников, повідомляє «Слово і Діло».

В рамках посилення НАТО своїх східних кордонів буде збільшено присутність багатонаціональних військ у невеликих штаб-квартирах у східних країнах Альянсу.

«Це збільшення буде не постійним. Ми не порушимо жодних наявних зобов'язань. Це основний результат, якого ми очікуємо у сфері захисту», – пояснив Вінніков.

За його словами, Росія йде за шаблоном агресивних дій, які почалися в Грузії та продовжилися в Україні.

«Зараз вони тривають у міжнародному повітряному просторі та міжнародних водах, іноді навіть із порушенням повітряного простору й територіальних вод НАТО», – зазначив Винников.

У зв'язку з цим блок вживає заходів для попередження подібних агресивних дій у майбутньому.

У країнах Балтії перебуватимуть чотири тисячі солдатів НАТОНа липневому саміті НАТО у Варшаві хочуть остаточно затвердити план про розміщення 4 тисяч їхніх солдатів в країнах Балтії.

«Також у рамках НАТО ми працюємо з Росією для того, щоб збільшити прозорість військових дій, і в рамках ОБСЄ для того, щоб модернізувати Віденський документ (Міжнародна угода держав-учасниць ОБСЄ щодо реалізації заходів довіри та безпеки в регіоні – Ред.), – зазначив директор офісу зв'язку НАТО.

Нагадаємо, що країни НАТО планують провести у Варшаві 8-9 липня цього року саміт на рівні глав держав та урядів. Глави держав оцінять прогрес реформ в Україні та обговорять спільну роботу з підтримки України в реформуванні сфери безпеки та оборони. Затвердження всеосяжного пакета підтримки збільшить практичну допомогу Україні та внесе до нього нові елементи.

Як повідомлялося раніше, екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен призначений позаштатним радником Президента України Петра Порошенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: