Судова реформа: які важелі впливу на суддів матиме Президент?

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Загалом, є позитивні зрушення, оскільки закладено зміцнення незалежності суддівського корпусу від Президента та парламенту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів головний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Роман Куйбіда, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада розгляне законопроект щодо судоустрою та статусу суддів.

«Президент і парламент будуть позбавлені впливу на кар'єру судді. За Президентом залишаються повноваження затвердити суддю на посаді за поданням Вищої ради правосуддя», – констатував Куйбіда.

Також, як зазначив він, у законопроекті закріплено положення про те, що Президент видає посвідчення голові суду та заступникам. В цьому є певний нюанс, оскільки незрозуміло, навіщо Президент має підписувати такі посвідчення.

«Головам судів взагалі не потрібні такі посвідчення, оскільки є посвідчення судді, а для підтвердження статусу голови нескладно створити реєстр та вести його», – зауважив експерт.

Щодо оновлення суддівського корпусу, то, на його думку, внесли половинчастий законопроект.

«Можливе оновлення верхівки. Замість трьох вищих спеціалізованих судів, які є зараз, буде один Верховний суд. За півроку має бути сформовано його склад. Люди з-поза системи можуть претендувати на ці посади, тому Верховний суд може бути оновлений», – розповів він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Водночас, як наголосив експерт, на середньому рівні апеляційних судів передбачено, що суддями цього суду можуть бути лише ті, хто пропрацював у системі не менше п'яти років, а, відповідно, це ті, кого система вже поглинула.

«Тому це оновлення мало зачіпає суди нижчого рівня», – підкреслив Роман Куйбіда.

Додамо, що минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв зняти депутатську та суддівську недоторканність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: