Чи зможе Верховна Рада запустити судову реформу? Експерт

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Наразі головне питання в тому, чи знайдеться 300 голосів в парламенті для того, щоб змінити розділ правосуддя.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, аналізуючи заяву Адміністрації Президента про те, що новий Верховний суд має бути створений протягом шести місяців.

«Щодо перехідних положень, закладено не так створення саме нового Верховного суду, а оновлення суддів Верховного суду. Оновлення суддівського корпусу має розпочатися з вищих інстанцій. Дійсно, в тих положеннях, які є, закладена можливість провести оновлення, але більш детально це має бути прописано в імплементаційних законопроектах», – розповідає Кириченко.

В Україні немає політичної волі для проведення судової реформи – експертЕксперт проаналізував заяву екс-заступника міністра юстиції Грузії про те, що анонсована судова реформа в Україні поліпшить ситуацію на 5-10 місяців.

Крім того, як зазначила вона, півроку – це цілком прийнятний термін.

«Чотири палати – це не така вже й велика кількість, й оновити їх цілком реально за наявності політичної волі навіть за три місяці. Це не є проблемою з точки зору техніки. Головне, щоб на ці посади були допущені правники з-поза судової системи», – переконана експерт.

За її словами, основним елементом, який гальмує всі процеси, є сама судова система.

Додамо, що посли країн «великої сімки» закликали українську владу прискорити судову реформу.

Як відомо, Петро Порошенко визначив судову реформу однією з ключових у Стратегії України-2020.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: