Парубій пояснив, чому ВР ніяк не вирішить долю суддів, призначених за Януковича

Читать на русском
Спікер парламенту Андрій Парубій говорить, що депутати не поспішають ухвалювати рішення щодо 800 суддів, чия каденція вже завершилася, тому що з приводу біографії кожного з них є питання.
Андрій Парубій

Рада не може вирішити долю 800 суддів, призначених за часів президентства Віктора Януковича через позицію профільного комітету.

Про це розповів спікер парламенту Андрій Парубій в інтерв’ю «Главкому», передає «Слово і Діло».

За словами Парубія, депутати бояться голосувати за довічне призначення цих суддів, оскільки вже були прецеденти, коли в підтриманих Радою кандидатів виявлялося корупційне минуле.

«Це, звичайно, повноваження комітету (з питань правової політики та правосуддя – Ред.). І комітет із цього приводу здійснив дуже багато різних спроб. Я запропонував провести громадське обговорення, щоб виокремити хоч якусь категорію суддів, щодо яких немає критичних зауважень. На що голова комітету Руслан Князевич мені сказав, що таке вже проводилося й щодо всіх були застереження», – заявив голова ВР.

Чи зможе Верховна Рада запустити судову реформу? ЕкспертЕксперт поділився міркуваннями щодо перебігу судової реформи в Україні та можливості створити новий Верховний суд за півроку.

Разом із тим, спікер підкреслив, що оскільки парламент не має слідчих функцій, він звернувся до НАБУ з проханням надати список тих служителів Феміди, чиї кандидатури точно можна виносити на голосування про призначення.

Пропозицію міністра юстиції Павла Петренка про звільнення всіх суддів та новий набір за конкурсом також не підтримує профільний комітет, каже Парубій.

«Я знаю позицію міністра. Ми з ним із цього приводу мали дуже довгу розмову спільно з громадськими активістами. Але для мене залишається важливою позиція комітету. Я як голова Верховної Ради маю орієнтуватися на неї. Під час нашої останньої розмови Князевич попросив ще певну паузу перед тим, як озвучити остаточне рішення комітету. І я все-таки вноситиму до зали ту пропозицію, яка буде узгоджена з комітетом», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради неодноразово наголошував, що зміни до Конституції в частині судоустрою депутати мають проголосувати до кінця поточної сесії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: