Президент вчергове попросив нардепів проголосувати за судову реформу

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко звернувся до нардепів із проханням проголосувати за судову реформу в другому читанні.

Президент України Петро Порошенко звернувся до народних депутатів із проханням проголосувати за судову реформу в другому читанні та нову редакцію закону «Про судоустрій та статус суддів».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Глави держави.

«Глава держави звернувся до народних депутатів із проханням «зробити все можливе, щоб ми забезпечили результативне голосування». Спроба зруйнувати ухвалення цих змін надовго законсервує чинну систему судоустрою, наголосив Петро Порошенко, адже згідно з чинною Конституцією парламент зможе розглядати зміни до Основного закону не раніше ніж за рік», – йдеться в повідомленні.

За словами Порошенка, ці зміни є революційними, тому що повністю перезавантажують судову систему. Він наголосив, що попередні «косметичні» зміни не виправляють реальної ситуації, але вони надали шанс на доопрацювання.

«Це відкрило нам унікальну можливість доопрацювати цю позицію й забезпечити три кити, на яких має стояти незалежна система правосуддя. Це незалежність судової гілки влади, деполітизація, ефективна відповідальність судової гілки влади й перезавантаження та оновлення суддівського корпусу», – підкреслив Порошенко.

Парубій назвав умови та порядок ухвалення судової реформиПеред внесенням змін до Конституції України щодо реформування судової системи потрібно ухвалити закон про судоустрій.

Також Президент попросив нардепів підтримати нову редакцію закону про судоустрій, який, на його переконання, передбачає реальні кроки з деполітизації судової системи та звужує вплив на неї, в тому числі й Глави держави.

«Зокрема, скасовується процедура призначення суддів Президентом на п'ятирічний термін, залишається лише право підпису щодо тієї кандидатури, яка виноситься на розгляд Вищої ради правосуддя», – наголошує прес-служба.

Окрім того, Порошенко заявив, що судова реформа отримала підтримку Європейського Союзу, США та Венеціанської комісії, рекомендації якої були повністю враховані.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: