Чи наважиться РФ розгорнути повномасштабну війну на Донбасі?

Читать на русском
Експерт прокоментував заяву Олександра Турчинова про те, що провокації РФ можуть перерости в повномасштабні військові дії.
Сергій Грабський

Провокації були й виникатимуть із різною потужністю й тривалістю, оскільки Росія продовжує дотримуватися своєї стратегії постійного тиску на Україну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи заяву Олександра Турчинова про те, що провокації РФ можуть перерости в повномасштабні військові дії.

«РФ зорієнтована на підтримання млявого конфлікту, основним завданням якого на цьому етапі є виснаження: вимивання ресурсів як економічних, так і фізичних з України з метою ослаблення та для того, щоб розвалити країну, наскільки це можливо», – пояснює Грабський.

За його словами, посилення-послаблення обстрілів матимуть місце в найближчій перспективі й нікуди від цього не подітися.

На його думку, заяву Турчинова потрібно розглядати в декількох аспектах: на зовнішнього та внутрішнього споживача.

Експерт про новий штурм в АТО: проблема не в силі Путіна, а в слабкості української владиВійськовий експерт поділився міркуваннями щодо інформації штабу АТО про те, що ситуація в зоні конфлікту загострюється.

«Чи може посилитися ескалація РФ на наші позиції? Так, безумовно. Чи здатен противник проводити повномасштабні наступальні дії в найближчій перспективі? Ні», – констатував експерт.

«Для підготовки до наступальної операції оперативного рівня необхідно від 30 до 45 діб. Це серйозна робота з накопичення ресурсів, підтягування підрозділів, створення резервів», – роз'яснив він.

Крім того, потрібно розуміти, що позиції, які ми зараз займаємо, готувалися не один місяць, а то й рік за деякими напрямками. Також для наступу на добре підготовлену оборону противника потрібне створення великої переваги в силах і засобах та використання іншого озброєння – ракетних військ та авіації.

«Але авіація з боку РФ задіяна бути не може в таких масштабах. Навіть якщо припустити, що вони зможуть завдати якогось першого удару, потім це призведе до найжорсткіших санкцій. Тому зараз РФ виконує своє основне завдання, що не змінилося, – вимотування України», – проаналізував ситуацію Сергій Грабський.

Додамо, що в штабі АТО попередили про можливу ескалацію та загострення ситуації на Донбасі. Як відомо, в ніч з 28 на 29 травня в зоні конфлікту загинуло 5 українських військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: