Експерт пояснив, які ризики пов'язані з посадою «чистильника» в ГПУ

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Наскільки обгрунтованою є посада чистильника в ГПУ, стане ясно з тих повноважень, які йому нададуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи кадрові зміни в ГПУ та рішення доручити Сергію Горбатюку, крім «справ Майдану» та злочинів Януковича, вести справу щодо «вишок Бойка».

«Щодо запровадження посади й ролі «чистильника» в ГПУ, то є деякі ризики в плані паралельних повноважень», – констатував Хавронюк.

«Якщо є склад злочину в діях прокурора то це підслідність НАБУ. Якщо йдеться про дисциплінарні порушення, то їх має розглядати кваліфікаційна дисциплінарна комісія прокуратури. Зараз важливо, які повноваження покладені на «чистильника», – пояснив експерт.

На його переконання, якщо він дублюватиме функції НАБУ та НАЗК, то це незаконно й нічого хорошого з цього не вийде.

Також, як розповів експерт, зараз дійсно гучні справи передані Горбатюку. З іншого боку, він не сам їх веде й відповідальними особами є конкретні слідчі прокуратури, а не сам Горбатюк.

«Це перший момент. По-друге, прокурорський нагляд здійснює не Горбатюк, а конкретні прокурори, які проводять розслідування цих проваджень й фактично керують ними», – розмірковує Хавронюк.

На його думку, Горбатюк не може нести відповідальність за все, оскільки він є лише організатором розслідувань, тому поки зарано вважати, що через гучні справи його можуть звільнити з ГПУ.

Нагадаємо, кілька тижнів тому Юрій Луценко заявив, що має намір відновити діяльність офісу реформ у ГПУ та пообіцяв негайно оголосити конкурс на посади до Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: