11 друзів популізму: в Раді передумали давати українцям право відкликати нардепів

Читать на русском
Слово і Діло вирішило оприлюднити прізвища народних депутатів, які не виконали свої обіцянки впровадити механізм відкликання безвідповідальних нардепів.

Виборець повірив, виборець проголосував – виборець може бути вільний. Такий висновок можна зробити після того, як відразу 11 народних депутатів від декількох демократичних фракцій провалили одну з найголовніших передвиборних обіцянок – дати законне право українцям відкликати нардепів, які не виконують свої обіцянки. Неймовірно, але факт.

Сама передвиборна обіцянка передбачає розробку механізму, який би дозволив відкликати безвідповідальних слуг народу на вимогу громадськості. «Слово і Діло» вирішило оприлюднити прізвища депутатів, які пообіцяли те, що в нинішніх реаліях зробити практично неможливо, оскільки для цього потрібно вносити зміни до Конституції України.

«Блок Петра Порошенка»: Сергій Мельник, Борис Козир, Андрій Шинькович, Ярослав Дубневич, Петро Юрчишин.

«Народний фронт»: Андрій Река.

«Батьківщина»: Владислав Бухарєв.

«Воля народу»: Олександр Онищенко, Олесь Довгий.

«Відродження»: Володимир Зубик.

Позафракційні: Борислав Береза.

В інтерв'ю «Слову і Ділу» Береза спробував пояснити, чому не виконав передвиборчу обіцянку запровадити покарання за невиконання нардепами передвиборних обіцянок.

«Після того, як ми вивчили це питання, ми дійшли висновку, що для ефективного правозастосування цього закону потрібно знімати депутатську недоторканність, й лише тоді народних депутатів можна буде притягати до певної відповідальності (кримінальної або повної адміністративної)», – сказав він.

Президентська відповідальність: як виконує обіцянки Петро ПорошенкоУ другу річницю виборів п'ятого Президента України Петра Порошенка «Слово і Діло» вирішило підрахувати рівень відповідальності Гаранта української Конституції.

Член фракції «БПП» Петро Юрчишин розповів своє бачення того, чому така важлива ініціатива не отримала права на життя. Зокрема, нардеп прив'язав механізм відкликання безвідповідальних депутатів до голосування за закон про люстрацію.

«Не вважав за необхідне дублювати законопроекти моїх колег, які подали ініціативи до парламенту, і я за них проголосував», – відповів «Слову і Ділу» політик. Водночас помічники нардепа не втрачають надії розробити такий закон і внести його до парламенту, оскільки термін каденції Юрчишина ще не сплив.

На думку політичного експерта Анни Малкіної, заяви про відкликання депутатів можна віднести до розряду таких самих, як і про скасування депутатської недоторканності – популістських гасел з метою підняття рейтингу.

Крім того, якщо таку норму все ж вирішать впровадити, вона навряд чи стосуватиметься нардепів-бізнесменів, а під удар потраплять саме ті, хто намагається бути незалежним, резюмувала експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: