Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень Надії

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головною новиною тижня стало, безумовно, звільнення з російського полону Надії Савченко. Її обміняли на двох бійців російського ГРУ Єрофеєва та Александрова, спійманих при здійсненні диверсійних операцій на українській території.

Звільнення

Сам факт обміну Савченко на ГРУшників – ляпас, завданий російським керівництвом самому собі. Судіть самі: українська льотчиця активно демонізувалася російськими медіа, була засуджена російським судом, на якому поводилася гордо й зухвало... та була звільнена в рамках обміну. Але злочинців не змінюють – змінюють військовополонених.

Надія Савченко прилетіла до Борисполя (доповнено)Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко нарешті приземлилася в аеропорту Бориспіль.

І на кого ж її обміняли? На двох осіб, офіційною позицією Москви щодо яких було, нагадаємо, що «це луганські міліціонери». Тобто, виходить, Росія поміняла злочинця на двох луганських міліціонерів. І чомусь доправила їх до себе. До них допустили дружин, але не допустили пресу.

Це жалюгідний цирк навіть за російськими мірками. І цей факт, судячи з реакції соцмереж, пробився навіть через Велику стіну некритичності російського глядача.

На відміну від «луганських міліціонерів», Надії влаштували королівський прийом. Політики шикувалися в чергу в спробі взяти її в обіг і залучити до своїх лав. Чи вийде це в когось - дізнаємося незабаром.

За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, незабаром також можуть бути звільнені й інші заручники – в першу чергу Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко.

Тим часом Росія продовжує викрадати українців. Новою жертвою став кримський татарин Ервін Ібрагімов. 24 травня його автомобіль неподалік Бахчисараю зупинили люди в одязі російських ДПС-ників, вивели його й силоміць посадили в мікроавтобус. Відтоді зв'язок із ним зник. Працівники ФСБ навідріз відмовляються приймати в родичів Ервіна заяву про викрадення.

Напад на дружину Турчинова

Прямо в Києві напали на дружину голови Ради нацбезпеки Анну Турчинову. Причому зловмисником виявився досить відомий у вузьких колах персонаж – донецький адвокат Володимир Оленцевич, який раніше через суд оскаржував присвоєння звань Героїв України Степану Бандері та Роману Шухевичу, а також помилування Юрія Луценка. Оленцевич планував напасти на Турчинову у ВНЗ, де вона працює. Але, переплутавши жертву, він у присутності Турчинової приставив ніж до горла її колеги. Усвідомивши помилку, терорист-невдаха спробував переключитися вже на дружину політика, але був знешкоджений охороною та переданий поліції.

Дипломатична контрабанда

Москаль розповів деталі затримання «дипломатичної» контрабанди сигаретПід прикриттям дипломатичного вантажу член родини дипломата намагався провезти контрабанду цигарок до ЄС.

Курйозний, але ганебний випадок стався на Закарпатті: тамтешні прикордонники затримали автомобіль, водій якого наполягав на тому, що везе дипломатичний вантаж, що не підлягає огляду, пред'являючи документи, підписані першим секретарем посольства України в Словаччині Оксаною Ліщишин. Прикордонники, однак, наполягли на перевірці й виявили контрабандні сигарети загальною вартістю 620 тисяч гривень. Згодом виявилося, що контрабандист-невдаха є чоловіком цього першого секретаря. Зрозумівши, чим пахне справа, сама Ліщишин спробувала раптово піти у відпустку. Але МЗС вже ухвалив рішення про її відкликання зі Словаччини.

Новий варяг

Президент Петро Порошенко призначив собі нового позаштатного радника. Ним став екс-генсек НАТО, датський політик Андерс фон Расмуссен. Що ж, що ні день, то зірка – здавалося б, лише недавно консультувати з питань реформ приїхав Лєшек Бальцерович.

Пакет реформ і приватизація

До речі, Бальцерович без діла не сидить. Днями він повідомив, що до Верховної Ради єдиним пакетом буде внесений пакет законопроектів, що формалізує програму реформ уряду до 2020 року. Тим часом заступник голови АП Дмитро Шимків анонсував приватизацію в 2016 році 345 держпідприємств, а НБУ знизив облікову ставку до 18% річних.

Саакашвілі: гнів, лють, партія

Саакашвілі створює партію – СакварелідзеНа базі «Руху за очищення» глави Одеської області Міхеіла Саакашвілі буде створено нову політичну партію.

А ось кому Бальцерович не припав до душі, так це губернатору Одещини Міхеілу Саакашвілі. Схоже, на цьому гектарі може перебувати лише один прогресивний зарубіжний реформатор. У всякому разі, Саакашвілі пригадав Бальцеровичу, як той приїжджав до Грузії хвалити корумпованого Шеварнадзе й гальмувати потуги молодих реформаторів.

А тим часом соратник одеського губернатора Давід Сакварелідзе оголосив про створення навколо Саакашвілі окремої партії. Скоріш за все, вона згуртує коаліцію, що вже де-факто склалася навколо Міхеіла Саакашвілі з частини нардепів (в основному з парламентської групи «Єврооптимісти»), вихідців із «Демальянсу» та інших гостей його антикорупційних форумів.

Обстріли в зоні АТО

До кінця цього тижня обстріли почастішали на всій лінії фронту. Особливо дістається, як завжди, авдіївський промзоні: її криють із важкої зброї. Відзначено було й стягування техніки до північно-західних районів Донецька. На момент написання цих рядків зберігалася загроза спроби бойовиків розгойдати ситуацію.

П'ятеро українських військових загинули в зоні АТОВчора, 28 травня, в зоні проведення антитерористичної операції загинули п'ятеро військовослужбовців Збройних сил України

Окупована Донеччина: мітинг проти податківців і демонстрація залізничників

Приводів для ескалації бойовикам не позичати. І йдеться не лише про нещодавній натяк Володимира Путіна на можливість ескалації в разі, якщо Україна не піддасться спробам федералізації. Проблеми назрівають й усередині та їх терміново потрібно списати на війну. Так, цього тижня в Донецьку мітингували підприємці, обурені свавіллям терористичних «податківців», а в Ясинуватій - залізничники, які не отримували зарплатню з лютого. Останні, втім, вимагають її одночасно в Захарченка та в України - із серії «ну хоч хтось».

В окупованому Луганську – свої справи. Ватажок місцевих терористів Ігор Плотницький звільнив командира банди «Привид» Юрія Шевченка. Причиною стало встановлення з ініціативи останнього пам'ятника іншому бандитові, Олексію Мозговому, ліквідованому в ході боротьби за владу всередині «ЛНР». Чи не для того Плотницький допомагав живого Мозгового прибирати, щоб на контрольованій ним території бронзового ставили.

Ще одна музична перемога

Завершимо огляд на мажорній ноті, причому не одній. Переможцем найвідомішого музичного конкурсу The Global Battle of the Bands 2016 став український рок-колектив Sinoptik. Характерно, що Sinoptik – гурт із Донецька, який переїхав до Києва після окупації міста російськими терористами. Після перемоги Джамали на Євробаченні – показово подвійно.

SINOPTIK - White Cats (Official Music Video)SINOPTIK

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: