Навіщо в Мін’юсті взялися створювати Вищий антикорупційний суд? Експерти

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Ситуація така, що, як правило, наявні суди саботують розслідування нових органів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із судової реформи, член ради Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков, аналізуючи заяву міністра юстиції Павла Петренка про те, що в Україні буде створено Вищий антикорупційний суд та патентний суд.

«Для того, щоб цього не відбувалося й не було саботажу, нам потрібні нові суди. Але поки ми дочекаємося судової реформи в цілому, коли вся судова система буде новою й нічого не саботуватиме, пройде ще дуже багато років, а питання боротьби з корупцією потребує вирішення вже зараз», – пояснює Жернаков.

Експерт підкреслив, що як пілотний проект створення нового суду, який одночасно боровся б із корупцією, й виникла ідея створення окремого антикорупційного суду та добору туди нових людей на прозорому конкурсі.

Реформа без довіри: чого очікувати від змін у судовій системі«Слово і Діло» з’ясовувало, що заважає реформуванню українських судів та чи вдасться повернути довіру українців до судової системи

Також спеціаліст відзначив, що сьогодні всі справи розглядаються в різних господарських судах і фахівців дуже мало.

«Існує автоматизована система розподілу, яка може викинути дуже специфічну патентну справу на людину, яка, наприклад, не розуміється на цьому. В результаті складається дуже парадоксальна ситуація. Існування таких судів – це світова практика», – констатував він.

Експерт у галузі права Борис Малишев зауважив, що ініціатива Вищого антикорупційного суду пов'язана з тим, щоб завершити низку створення органів, які займатимуться протидією корупції.

«Проблема полягає в тому, що коли гучні корупційні справи потрапляють до суду, то з великою ймовірністю рішення щодо них перебувають під загрозою. Планується, що до Вищого антикорупційного суду набиратимуть за новими процедурами, бажано тих, хто не мав стосунку до правоохоронної системи», – вважає Малишев.

За його словами, всі справи, які розслідують НАБУ та антикорупційна прокуратура, розглядатимуться виключно в цьому суді. В тому числі й на стадії досудового розслідування – ухвали про обшуки, арешт, заставу й рішення вже виноситиме не стандартний суд, до якого немає довіри.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, раніше Павло Петренко повідомив про те, що спеціалізовані суди будуть ліквідовані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: