Нафта перевищила $50 за барель вперше за сім місяців

Читать на русском
Геополітичні проблеми в Західній Африці та на Близькому Сході, збої поставок, посилення попиту й, можливо, послаблення долара допомогли штовхнути ціни вгору.

Ціна нафти марки Brent перевищила позначку $50 за барель у четвер, 26 травня, вперше майже за сім місяців. Причиною зростання стало більш різке, ніж очікувалося, скорочення нафтових запасів у США минулого тижня.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані потокового графіка глобального фінансового порталу Investing.com.

Станом на 10:00 за київським часом ф'ючерси на американську нафту Brent торгувалися на рівні $50,1-$50,2 за барель.

Запаси нафти в США знизилися за тиждень (станом на 20 травня) на 4,23 млн барелів – до 537,1 млн барелів, повідомило Управління енергетичної інформації (EIA) в середу. Це найсильніше тижневе падіння за сім тижнів. Скорочення виявилося більшим, ніж очікувалося аналітиками падіння на 2,5 млн барелів.

«Геополітичні проблеми в Західній Африці та на Близькому Сході, збої поставок, посилення попиту й, можливо, послаблення долара допомогли штовхнути ціни вгору», – каже Джонатан Барратт з Ayers Alliance в Сіднеї.

«Не думаю, що ралі продовжиться, оскільки ціни досягнуть рівня, який поверне на ринок видобуток сланцевої нафти в США», – додав він.

Рік Спунер із CMC Markets у Сіднеї сказав, що перенасичення продовжує бути присутнім. «Чи побачимо ми стійке зростання вище $50 з практичної точки зору? У діапазоні $50-$55 має бути висока ймовірність побачити пік», – говорить він.

Відзначимо, що аналітики BMI Research сьогодні заявили, що в найближчі п'ять років Індонезія, Малайзія та В'єтнам перетворяться вна нетто-імпортерів нафти. Таким чином, разом із Брунеєм і Камбоджею це створить додаткові 500 тис. барелів на добу до нафтопереробних потужностей у наступні десять років.

Іран розсмішили заклики ОПЕК і РФ заморозити видобуток нафтиЗаява іранської сторони призвела до падіння цін на нафту. О 19:33 за Києвом квітневі ф'ючерси на Brent торгувалися біля позначки $ 33,34 / бар. Це на 3,89% нижче, ніж на відкритті торгів.

Як повідомлялося раніше, 21 квітня Brent піднялася вище $46 за барель, що є найвищим показником із 26 листопада минулого року, коли в ході торгової сесії в Лондоні вона досягала $46,32.

Нагадаємо, що перші танкери з американської нафтою вже прибули до країн ЄС, що створить додаткову конкуренцію на європейському ринку вуглеводнів і призведе до скорочення частки ринку традиційних виробників вуглеводневої сировини, в першу чергу таких, як Росія та Саудівська Аравія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: