Депутат розповів, скільки Україна заплатила РФ за газ із початку незалежності

Читать на русском
Україна споживає газу більше, ніж усі балтійські та скандинавські країни разом, або Франція.
Олександр Домбровський

Україна за час незалежності заплатила $100 млрд лише Росії без урахування купівлі газу в Туркменістану та інших країн.

Про це 26 травня повідомив народний депутат і в. о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки Олександр Домбровський у рамках енергетичного конгресу «Енерго Весна 2016», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Нафторинок».

«За час незалежності ми заплатили $100 млрд лише Росії, це без урахування купівлі газу в Туркменістану та інших країн», – зазначив Домбровський.

За його словами, Україна споживає газу більше, ніж усі балтійські та скандинавські країни разом.

«Ми споживаємо газу більше, ніж Франція, при тому, що ВВП Франції 2,5 трлн євро, а ВВП України – $100 млрд», – підкреслив він.

За його словами, Україна прийшла до такої ситуації, тому що витрачала колосальні суми на імпорт природного газу з інших країн і вела неефективну енергетичну політику.

Водночас він додав, що через 3-4 роки Україна має всі шанси позбутися імпорту природного газу.

Україна та Словаччина обговорили створення спільного газового хабуПрезидент України Петро Порошенко та президент Словацької Республіки Андрій Кіска в ході гуманітарного саміту ООН, який проходить у Стамбулі, обговорили створення Східно-Європейського газового хабу з можливістю залучення інших країн регіону.

«Перший видобуток за всі роки був стабільним, на рівні 18-20 млрд куб. м. Імпорт постійно скорочується. Сподіваємося, через 3-4 роки зможемо відмовитися від імпорту зовсім», – заявив Домбровський.

Нагадаємо, що НАК «Нафтогаз України» оприлюднила інформацію про фактичні ціни та обсяги імпортованого газу, відповідно до якої середньозважена ціна сировини в I кварталі 2016 року склала $198 за тис. куб. м.

Як повідомлялося раніше, «Нафтогаз України» повністю погасив тіло та відсотки за револьверним кредитом від Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі $300 млн.

«Слово і Діло» зафіксувало 14 обіцянок Олександра Домбровського, з яких він виконав 5. Коефіцієнт відповідальності політика становить 36%. З повним переліком обіцянок Домбровського можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: