Експерт пояснив, для чого влада запроваджує посаду держсекретаря

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Держcекретар у нас розглядатиметься суто як особа, відповідальна за кадрову політику.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, аналізуючи інформацію про те, що з осені в Україні з'явиться нова посада держсекретаря.

«З 2001 до 2003 року вже був такий експеримент, що розглядався як посилення адміністративного корпусу. Зараз також ідея в тому, щоб розділити політичну та адміністративну складову. Таким чином, зміна керівника органу не має тягнути за собою масових звільнень державних службовців», – розповів Дуда.

На його думку, зараз зміни є своєчасними, оскільки, відповідно до нового закону про держслужбу, відбувається поділ на держслужбовців та обслуговуючий персонал.

«Держсекретар отримає дуже високий статус в органах влади й без нього не буде проходити жодне кадрове питання», – підкреслив він.

Реформа держслужби: нова війна за розподіл повноважень між гілками владиЗ 1 травня по всій Україні розпочинається черговий етап реформи державної служби. Цього разу, крім підняття окладів чиновникам, очікується й новий підхід до конкурсного відбору на посади.

«Наскільки це запрацює? Є сумніви, що такий інститут працюватиме й буде стабільним. Фактично, великою мірою весь негатив за кадрові призначення буде на держсекретарях. Водночас це перенаправлення відповідальності», – зауважив політолог.

За його словами, де-факто ця посада вже сьогодні має особливий статус.

«З ухваленням закону «Про центральні органи виконавчої влади» особа, яка відповідає за кадрову роботу в органі, вже має особливий статус. Тому зараз це певним чином перейменування посади та крок до удосконалення, хоча революційних змін чекати не варто», – проаналізував Андрій Дуда.

Нагадаємо, 1 травня, офіційно набув чинності закон «Про державну службу», який забороняє всім держслужбовцям займатися політичною агітацією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: