Чому Путін відпустив Савченко на волю?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Розіграна карта помилування ГРУшників у обмін на Савченко. За великим рахунком, це вигідно обом сторонам.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи обмін російських ГРУшників на українську льотчицю Надію Савченко.

«Україна від ГРУшників отримала все, що могла, а саме – ми довели, що на Донбасі є російські війська. РФ також немає сенсу далі утримувати Савченко», – констатує Горбенко.

Як вважає політолог, Росії вигідний ось такий формат роботи, в тому числі й у ключі Донбасу.

«РФ показує й доводить, що вона задає порядок денний, а українські політики не є самостійними. Завдання – залишити Україну в орбіті свого впливу», – підкреслив він.

Крім того, незабаром має відбутися саміт щодо санкцій і там уже потрібно буде виступати з аргументацією.

«РФ нічого не робить для виконання Мінських домовленостей, але покаже зворотнє ось такими квазі-кроками. В нас прописаний обмін «всіх на всіх», а міняємо ми лише Савченко на ГРУшників, однак РФ на саміті говоритиме, що вона всі умови виконує», – пояснює Горбенко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Експерт підкреслив, що зараз велике питання залишається щодо інших політв'язнів у РФ, тому що міняти всіх так само не вийде.

«Погано, що не сформувався прецедент, механізм, за яким ми зможемо звільняти інших наших ув'язнених. Зараз із Савченко це разова акція», – проаналізував ситуацію Андрій Горбенко.

Нагадаємо, що два роки тому Президент України Петро Порошенко запевнив, що він докладе максимум зусиль, щоб звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: