Україна планує запровадити торгові санкції проти Молдови

Читать на русском
Дії Молдови суперечать проєвропейським ідеям і принципам та розглядаються Україною як недружні та дискримінаційні.
Наталя Микольська

За результатами двосторонніх консультацій між Україною та Молдовою з приводу накладення останньою мит на українську м'ясо-молочну продукцію та цемент Україна розглядає можливість запровадження відповідних санкцій.

Про це повідомляється на сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, передає «Слово і Діло».

«Наші експортери потерпають від мільйонних збитків. Тому ми залишаємо за собою право застосувати заходи, які завдадуть ще більшої шкоди молдавським експортерам та іншим галузям економіки Молдови», – говорить заступник голови МЕРТ і торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, дії Молдови суперечать проєвропейським ідеям і принципам та розглядаються Україною як недружні й дискримінаційні.

Українська сторона відзначила, що занепокоєння Молдови щодо різкого зростання обсягів українського експорту в зв'язку із запровадженням Росією ембарго не підтверджується фактами: експорт падає.

Так, статистика свідчить, що в 2015 році експорт з України скоротився на 29,5% – до $524,3 млн, а сумарний товарообіг між двома країнами впав на 29,8% – до $565,6 млн.

Не санкціями єдиними: ЄС перемагає РФ у війні за ринки пострадянських країнПоки Україна відволікала агресивні військові маневри Росії, Молдова, Грузія, а за останній рік – і Білорусь, вдало посилили свої торговельні відносини з Європою.

Нагадаємо, що офіційний візит віце-прем'єра – міністра економіки Молдови Октавіана Калмика до Києва відбудеться 6 червня 2016 року. Українська сторона сподівається на те, що в ході візиту буде знайдено спільне рішення.

Як повідомлялося раніше, уряд Молдови запровадив мита на українську м'ясо-молочну продукцію та цемент, тимчасово виключивши ці товари з режиму вільної торгівлі.

Після цього міністри економіки двох держав Степан Кубів та Октавіан Калмик приступили до питання торгових суперечок, які виникли між країнами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: