Луценко хоче реформувати ГПУ за американським зразком

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Це призначення, можливо, варто врегулювати наказом генпрокурора та не змінювати закон.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, аналізуючи інформацію про те, що Юрій Луценко планує призначити керівником конкурсної комісії зі створення Генінспекції Богдана Вітвицького.

«Зараз насправді проблема в тому, оскільки це перехідний період, що не існує процедури, як набирати нових людей. Хоча, в принципі, може бути використаний попередній наказ про призначення на посади, тому що сумнівно, що зараз можна через парламент пропустити закон, який стосується призначення Вітвицького», – розмірковує Банчук.

Також, як зауважив експерт, створення Генінспекції – це американська модель. У США в кожному відомстві, в тому числі й у правоохоронних, є Генінспекції.

«Це ціла американська культура – функціонування Генеральних інспекцій. Очевидно, якщо досвід американський, то американці й запропонували на таку модель свою кандидатуру», – пояснив Олександр Банчук.

Підсумовуючи, він додав, що Вітвицький очолював проекти в Україні, а його завданням ще з 2006-2010 років було поширити досвід функціонування Генінспекції у всіх органах влади.

«У нас навіть спочатку створювали Генінспекції, але потім почали їх ліквідувати. В жодному міністерстві зараз їх немає», – проаналізував експерт.

Як відомо, 12 травня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що має намір негайно оголосити конкурс на посади до Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: