Чому Луценко не збирається звільняти «команду Шокіна» з ГПУ?

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Звичайно, є зовнішні обставини, які диктують рішення залишити в Генпрокуратурі досить одіозних персон, але варто розуміти, що такі рішення суттєво знижують суспільне сприйняття реформаторських кроків Луценка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи інформацію про те, що генпрокурор Юрій Луценко вирішив дати слідчому блоку 100 днів і не звільняти так звану «команду Шокіна».

«Рішення Луценка можна пояснити тим, що наразі генпрокурор просто не має часу для того, щоб показати результат. Зважаючи на процедуру його призначення, рівень недовіри суспільства до Генпрокуратури, він у першу чергу має опиратися на ті кадри, які зараз є», – пояснив Юрчишин.

«Проведення конкурсу було б зараз найбільш бажаним, але воно може зайняти декілька місяців. Якщо проводити конкурс швидше, то будуть звинувачення в тому, що його провели «під себе», а якщо повільніше – це не матиме значення, оскільки якщо до вересня не буде результату, то, відповідно, й без того наявний рівень недовіри впаде до мінімуму», – розмірковує експерт.

Водночас, за його словами, можна було спробувати замінити Севрука як найбільш одіозну персону та низку прокурорів, таких як Куценко, ящо засвітилися в дивних справах щодо Каська, Сакварелідзе, й фактично покривали справу «діамантових прокурорів».

«Це був би хороший сигнал від системи», – підкреслив Юрчишин.

Також експерт розповів, що наразі генпрокурор веде переговори з відомими адвокатами, громадськими активістами, та анонсував, що найближчими днями в ГПУ можливі досить знакові призначення. Юрій Луценко пообіцяв, що в разі провалу на посаді генерального прокурора України піде з будь-якого політичного та громадського життя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: