У Казахстані «земельний майдан» розігнали гумовими кулями (ФОТО)

Читать на русском

Протестувальників скручували, але були й випадки побиття активістів, застосовувалися гумові кулі.

Вранці 21 травня в місті Алмати акція протесту проти продажу землі іноземним корпораціям була розігнана із застосуванням спецзасобів, у тому числі у гумових куль.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook активіст із Казахстану Олжас Кожахмет, передає «Слово і Діло».

«Години до 11 здавалося, що акція не відбудеться взагалі, але поступово стали стікатися невеликі групи людей, яких поліція та ОМОН стали розвертати назад, тому учасники протесту групувалися на підступах до площ або на прилеглих вулицях», – пише Кожахмет.

За його словами, площа Республіки із самого ранку була оточена поліцією.

«В якийсь момент була дана команда й люди в чорному камуфляжі та масках накинулися на мітингувальників, стали вантажити їх в автобуси, вириваючи з натовпу двох-трьох, а потім й інших, якщо ті намагалися відбити своїх товаришів», – коментує суботні події активіст.

Він зазначив, що хапали всіх – старих і жінок, але особливою ​​«популярністю» у правоохоронців користувалися молоді люди 25-30 років.

«Іноді просто скручували, але були й випадки побиття, застосовувалися гумові кулі. Настільки жорстоко щодо протестувальників у Алмати поліція не поводилася ніколи», – підкреслив Кожахмет.

Він також додав, що люди збиралися в різних місцях найбільшого міста Казахстану. Було затримано кілька журналістів, з якими поліцейські цього разу також не церемонилися.

Скоріш за все, ця хвиля протесту в Казахстані захлинеться й не переросте у щось масовіше. Занадто довго в країні панувала апатія та страх перед владою. «Немає ані політичної культури, ані традицій, ані партій, вчорашні обивателі не можуть відразу перекуватися на революціонерів», – пояснює Кожахмет.

Нагадаємо, що це не перші масові акції протесту, що проходять в останні місяці в Казахстані. Схожі виступи пройшли місяць тому в низці інших міст. Наймасовішим протест був у місті Атирау – близько 4 тисяч учасників. В Алмати до цього була порівняно невелика, але спонтанна акція протесту на міській околиці – люди обурювалися жорстким розгоном мітингу в Кизилорді.

Зазначимо, що чинний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв беззмінно править країною з 1990 року. Всі галузі економіки країни контролюються його родичами або людьми, наближеними до «сім'ї». Економіка Казахстану має переважно сировинний характер. В результаті падіння цін на нафту, газ і метали – основні експортні статті Казахстану – в країні різко загострилася соціальна ситуація.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: