Податок на нерухомість: скільки місцева влада зібрала за рік дії збору

Читать на русском

У дослідженні наголошується, що в 2016 році потенціал збору цього податку зросте за рахунок посилення порядку його стягнення.

Результат дії податку на нерухомість виявився кращим, ніж очікувалося – було зібрано в 3,4 рази більше, ніж було затверджено фіскальними планами на початку року.

Про це пише дослідницький сервіс «Ціна держави» на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Незважаючи на істотне перевищення запланованих надходжень від запровадження податку на нерухомість, у масштабах місцевих бюджетів і порівняно з іншими країнами «врожайність» податку виявилася скромною.

«За результатами року сума податку на нерухомість, сплачена до місцевих бюджетів, становила 745,7 млн ​​грн, що складає всього 0,6% власних доходів місцевих бюджетів у 2015 році або 0,04% ВВП», – пояснюються в повідомленні.

Сергій НадалМіський голова Тернополя
Надал планує звільнити учасників АТО від сплати податків на нерухомістьСказано 23 січня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Ціна держави» зазначає, що в інших країнах податок на нерухомість у середньому становить 1% ВВП і близько 10% доходів зведеного бюджету.

У дослідженні йдеться про те, що основну суму податку (93%) на нерухоме майно, крім земельних ділянок, оплатили юридичні особи. Податок на нерухомість, сплачений фізичними особами у всій Україні, склав всього 50,5 млн грн.

Доходи міст районного значення, сільських та селищних місцевих бюджетів від цього податку становлять не більше 200 млн грн. Його частка у власних доходах бюджетів цих рівнів склала 1,2-1,9%.

У дослідженні наголошується, що в 2016 році потенціал збору цього податку зросте за рахунок посилення порядку його стягнення. Так, у 2016 році податок буде сплачуватися з житла, площа якого перевищує 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків. Гранична ставка податку на нерухомість зросте з 2% до 3%.

Чого чекати після скасування паперових свідоцтв про власність на нерухомість? АдвокатАдвокат проаналізував інформацію про те, що з 1 січня в Україні скасовано паперовий документ, що підтверджує право власності на нерухомість.

Нагадаємо, що в 2015 році місцева влада всіх рівнів в Україні почала широко застосовувати податок на нерухомість. Обсяги податку визначалися встановленими місцевою владою ставок податку (2% мінімальної зарплати з квадратного метра) та наявністю комерційних площ.

Як повідомлялося раніше, церкви та інші релігійні громади звільнені від сплати податку на нерухомість.

Нагадаємо, що доходи місцевих бюджетів у січні-лютому 2016 року зросли на 49,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: