НБУ визнав банк «Михайлівський» неплатоспроможним

Читать на русском
Національний банку України ухвалив рішення віднести банк Михайлівський до категорії неплатоспроможних.

Національний банк України ухвалив рішення віднести банк «Михайлівський» до категорії неплатоспроможних.

Таке рішення було ухвалено сьогодні, 23 травня, повідомляє «Слово і Діло».

«Банк «поклали», щоб перевести до «Платинуму» кредитний портфель фізосіб, які отримували позики на покупки в торговій мережі «Ельдорадо», а також перекинути зйомні фінансові компанії, через які «надувався» капітал «Михайлівського», – пояснив у себе в Facebook креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань «1+1» і редактор програми «Гроші» Олександр Дубинський.

За деякою інформацією, рішення визнати банк «Михайлівський» неплатоспроможним готувалося ще в п'ятницю, 20 травня. Напередодні, 19 травня, за власним бажанням звільнився голова правління банку Ігор Дорошенко.

Скільки банків ліквідував НБУ з початку 2016 року?Банківська система України вважається однією з найненадійніших у світі. Так, якщо банк визнаний проблемним, то у вкладника є термін на пред'явлення вимог, обмежений трьома роками.

Як повідомляє Delo.ua, переговори між Борисом Кауфманом, який контролює «Платинум», і Віктором Поліщуком, власником мережі «Ельдорадо» й банку «Михайлівський», тривали до середини минулого тижня. Результатом стала низка домовленостей, які частково відразу ж проявилися у звільненні глави правління «Михайлівського» Ігоря Дорошенка та подальшому його призначенні головним виконавчим директором кіпрської PT PLATINUM PUBLIC LIMITED, яка виступає власником «Платинум Банку».

В результаті основним сценарієм є банкрутство «Михайлівського» та виведення з нього працюючих активів на баланс «Платинум Банку», йдеться в матеріалі.

За останніми даними НБУ, активи «Михайлівського» становили 2,95 млрд грн (на 1 квітня 2016 року), а на депозитних рахунках клієнтів було 2,14 млрд грн (з них 1,53 млрд – вклади фізичних осіб).

Нещодавно Ігор Дорошенко заявляв, що жодних проблем банк не має, а всі інші розмови – це лише підступи конкурентів. Зараз же Дорошенко намагається уникати спілкування з пресою.

«Вже минулого тижня банк не міг виконувати цілу низку нормативів НБУ. При цьому все було схоже на сплановане банкрутство», - говорить один із банкірів. Станом на 1 квітня в банку було 360 млн грн у грошових коштах, зараз же ця сума значно скоротилася.

Нагадаємо, в п'ятницю неплатоспроможним був визнаний «Фідобанк».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: