День банкіра: як виконує свої обіцянки глава НБУ Валерія Гонтарева?

Читать на русском
Слово і Діло аналізує головні виконані та провалені обіцянки глави Нацбанку України Валерії Гонтаревої.
Валерія Гонтарева

Сьогодні, 20 травня, в своєму зверненні на честь дня банківського працівника Валерія Гонтарева заявила, що зараз почався перезапуск банківської системи, будується стійка база для подальшого стабільного зростання. Зокрема, вона сказала, що до Верховної Ради подано низку законопроектів щодо захисту прав кредиторів і споживачів, реструктуризації боргів.

Ми вирішили перевірити відповідальність Валерії Гонтаревої відповідно до розданих нею обіцянок. На сьогоднішній день «Слово і Діло» зафіксувало 31 обіцянку глави НБУ.

Невиконаними на сьогодні є 8 обіцянок Гонтаревої.

Гонтарева прогнозує у 2015 році інфляцію менше 10%Сказано 8 липня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У 2014 році їй, всупереч обіцянці, не вдалося утримати курс гривні до долара на рівні не нижче 15 грн. Гонтарева не впоралася з обіцянкою, що зростання інфляції в Україні сповільниться до 5%, а також не провела масштабну реструктуризацію Нацбанку.

Всупереч її обіцянці, в 2015 році інфляція в Україні перевищила 10%.

Ще 11 обіцянок глави НБУ мають на сьогодні статус «у процесі».

Серед них обіцяна главою НБУ в 2016 році інфляція на рівні менше 10%. Також Гонтарева пообіцяла створити рівні умови роботи для всіх банків, ліквідувати банки з нерозкритими акціонерами та заздалегідь попередити про свою відставку.

Виконала глава НБУ на сьогодні 12 обіцянок.

Зокрема, як і обіцяла Гонтарева, НБУ скасував обмеження на валютному ринку, скоротив штат на 50%, а також профінансував Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 9,95 млрд гривень. Як і було обіцяно главою НБУ, Україна перейшла до ринкового валютного курсу, а кошти, отримані від МВФ, були спрямовані на поповнення міжнародних резервів.

Рівень відповідальності Валерії Гонтаревої – 39%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: