Чи зміниться політика США після зміни посла в Україні?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Цього року змінюється ціла низка послів зарубіжних країн в Україні, тому це планова ротація.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи інформацію про те, що президент США Барак Обама призначив Марі Йованович послом в Україні.

«Ідуть ті, хто працював в Україні під час Майдану. Для більшості з них 2014 рік був напруженим періодом. У Пайєтта завершується каденція в Україні, тут немає політичних мотивів», – розповідає Фесенко.

Звичайно, як підкреслив він, була інформація про те, що США почекають появи нового президента, а тоді вже буде призначено нового посла в Україні, але, мабуть, вирішили призначити зараз.

Не можна забувати, хто жертва, а хто агресор у війні на Донбасі – ПайєттПосол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що позиція до РФ в питанні санкцій повинна бути єдиною і поки не виконані мінські умови обмеження будуть діяти.

Щодо Йованович, то, як зазначив політолог, про її призначення говорили й раніше. Судячи з біографії, вирішальним фактором стало те, що вона вже працювала в Україні.

«Малоймовірно, що буде якась принципово інша риторика. Політика США щодо будь-якої країни визначається не послом, а керівництвом, Держдепартаментом. Куратором в Україні є Байден, і поки при владі нинішня адміністрація, то і Байден, і Керрі, і Нуланд, яка курирує Мінський процес, впливатимуть на хід зовнішньої політики», – пояснює він.

«Посол визначає стилістику, тактику. Політика визначатиметься у Вашингтоні, а стилістика – послом і апаратом посольства вже на місці», – проаналізував ситуацію Володимир Фесенко.

Додамо, що нинішнього керівника американської дипмісії в Україні Джеффрі Пайєтта Барак Обама перенаправив на посаду посла США в Греції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: