72 роковини трагедії кримських татар: депортація чи геноцид? Думки експертів

Читать на русском
Андрій Щекун

Депортація кримськотатарського народу – це таке ж болюче питання для нас, як і Голодомор.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лідер кримського Євромайдану Андрій Щекун, аналізуючи роковини депортації кримськотатарського народу.

«Великий позитив у тому, що зараз порушено кримінальне провадження за фактом дослідження депортації як геноциду кримськотатарського народу. Має бути зібрана інформація та використані реальні можливості для того, щоб відкрити архіви, як це було зроблено щодо факту Голодомору», – розмірковує Щекун.

На переконання експерта, це питання потрібно порушувати в ключі РФ як правонаступниці СРСР.

Наразі, за його словами, ситуація така, що Україна не визнала депортацію геноцидом, але йде збір інформації.

«Ми фактично визнали сам факт існування кримськотатарського народу в Україні, тому що раніше навіть цього не було», – зауважив Андрій Щекун.

Експерт-міжнародник Олег Волошин підкреслив, що це була свідома політика Сталіна нібито в якості покарання за колабораціонізм, за співпрацю з німецькими окупантами під час Другої світової війни.

«Те ж саме стосувалося чеченців та інших народів. Тому ознаки геноциду є. Визнання геноцидом депортації кримських татар – важливий емоційний, психологічний жест для підтримки кримськотатарського народу, але він не матиме якихось суттєвих наслідків у глобальному сенсі», – вважає експерт.

Нагадаємо, в серпні 2015 року голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров запевнив, що проект постанови про визнання депортації кримських татар геноцидом кримськотатарського народу буде ухвалено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: