Експерт розповів, які торгові ринки є вигідними для України

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Жодного прориву для економіки не буде, навіть якщо ми підпишемо митний договір зі США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна підпише угоду про митну співпрацю зі США.

«За статистикою Держстату, вага США в загальній торгівлі як з експорту, так і з імпорту є досить незначною. Навіть якщо у нас буде ідеальна відповідність і ми зможемо робити перевірки відповідно до даних, які надасть нам митна служба США, це не призведе до різких змін», – пояснює аналітик.

За його словами, навіть якщо й були сірі схеми торгівлі, те, що загальна величина торгівлі є незначною для України, серйозно не вплине на зовнішньоторговий баланс.

Експорт по-українськи: зі світом торгуємо, з Росією – ніЗ 1 січня 2016 року між Україною та Європейським Союзом почне діяти зона вільної торгівлі. Цього разу, незважаючи на вимоги Росії, відкладати торгівельну угоду не будуть.

Безумовно, це важливий крок, тому що чим більше країн, з якими ми торгуємо, тим краще, але це не є переломним моментом.

На думку економіста, з точки зору експорту-імпорту, серед країн СНД ндля нас найвигіднішою є торгівля з Білоруссю та Казахстаном, в Європі – з Німеччиною, Польщею та Італією.

При цьому, як підкреслив експерт, Україні потрібно виходити на нові ринки, зокрема на ринки Центральної Азії, за рахунок того, що там триває економічне зростання й, відповідно, в них очікується попит у тому числі на продукцію українського експорту.

Додамо, що вже цього літа може набути чинності угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: