Чубаров хоче закріпити в Конституції право на самовизначення кримських татар

Читать на русском
Президент Петро Порошенко повинен дати публічне доручення чинній конституційній комісії, щоб у її складі було створено робочу групу з підготовки змін до Конституції.
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу та народний депутат України від фракції «Блоку Петра Порошенка» Рефат Чубаров очікує внесення змін до Конституції України із закріпленням права на самовизначення кримськотатарського народу після його повернення в юрисдикцію України.

Про це Чубаров сказав на брифінгу «Крим і кримські татари: наслідки депортації 1944 року та загрози окупації 2014 року. Роль України та міжнародної спільноти в захисті невід'ємних прав кримськотатарського народу», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «БПП».

«Ми виходимо з того, що в цьому розділі (розділ 10 Конституції України «Автономна республіка Крим» – Ред.) має дуже чітко бути прописано, що кримська автономія утворюється на основі права кримськотатарського народу на самовизначення в складі України», – заявив Чубаров.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров запевнив, що в Конституції України будуть закріплені принципи існування Кримської АвтономіїСказано 28 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, Президент Петро Порошенко має дати публічне доручення чинній конституційній комісії, щоб у її складі було створено робочу групу з підготовки змін до розділу 10 Конституції України «Автономна Республіка Крим».

«Таке пряме доручення й така угода відкривають шлях до розгляду Верховною Радою України законодавчих проектів, які будуть доповнювати статті, що будуть внесені до Конституції України, в тому числі про ухвалення закону про статус кримськотатарського народу та про інші аспекти кримської життя, але вже після деокупації півострова», – додав Чубаров.

Раніше Чубаров заявляв, що для деокупації Криму не можна виключати використання військового чинника, закликавши НАТО збільшити свою присутність у Чорному морі.

Томбінський привітав кримських татар з перемогою ДжамалиПосол ЄС в Україні Ян Томбінський привітав народного депутата Рефата Чубарова із перемогою Джамали на Євробаченні-2016.

Він також зазначив, що вважає посилення санкцій проти Росії єдиним можливим варіантом вирішення ситуації з окупованим Кримом.

Рефат Чубаров дав 17 обіцянок, з яких виконав лише 3. Коефіцієнт його ефективності – 18%. З повним переліком обіцянок політика можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: