Ліквідація ЖЕКів: експерт назвала переваги та недоліки ОСББ

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Практика створення ОСББ ще не розвинута на повну силу, але вона дійсно є доцільною, й зараз ми на перехідному етапі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» з питань енергоефективності Тетяна Бойко, аналізуючи той факт, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав до створення об'єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ).

«Є три способи управляти багатоквартирним будинком. Перший — створити юридичну особу ОСББ. Другий — оголосити збори співвласників і вибрати управителя. Третій спосіб є ефективним у маленьких будинках — безпосереднє управління, тобто одній особі довіряють функції укладення договорів. У маленьких будинках ОСББ є неефективним», — пояснює Бойко.

В усіх інших випадках, як зазначила експерт, створення ОСББ дійсно є доцільним.

«Серед основних переваг, безумовно, те, що лише в ОСББ є можливість накопичувати кошти на поточні капітальні ремонти та брати участь у місцевих програмах допомоги. Це відкриває доступ до ресурсів, які дозволяють використовувати кошти на енергозбереження», — розповідає експерт.

Влада ЖЕКів: які приховані загрози несе для українців реформа ЖКГ?«Слово і Діло» дізналося, які небезпеки приховує в собі закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку».

Якщо немає ОСББ, додала спеціаліст, теоретично такі функції може виконувати управитель, але під це немає навіть відповідної правової бази.

Крім того, ОСББ дає можливість контролю за надходженнями та видатками на комунальні послуги.

Експерт зазначила, що на сьогодні практика ОСББ ще не розвинута. Більшість із них створюються під самостійним управлінням, що не завжди ефективно, оскільки мало хто в будинку готовий взяти на себе адміністративні функції.

«Щоб ОСББ було ефективним, потрібне включення людей. Часто буває, що голова ОСББ починає діяти на власний розсуд. Потім виявляється, що в будинку величезні борги, й лише тоді люди починають активно діяти, хоча цим потрібно було займатися від самого початку», — проаналізувала ситуацію Тетяна Бойко.

Нагадаємо, що мер Києва Віталій Кличко пообіцяв здійснити аудит роботи комунальних підприємств, після чого буде скорочена їх кількість та оптимізована структуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: