Гройсман почав робити ставку на створення бюрократичних структур – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Зарано вважати ініціативу Гройсмана виключно політичним популізмом, але певні висновки зробити можна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи ініціативу прем’єр-міністра Володимира Гройсмана створити відомство для боротьби з контрабандою.

«По-перше, Гройсман робитиме ставку на бюрократичні структури. Це повернення до радянської моделі та адміністративно-командної системи. По-друге, структури будуть дублюватися та перехрещуватися. Це також практика тоталітарних режимів», – пояснює експерт.

Як зазначив економіст, можливо, зараз Гройсман дійсно шукає нові альтернативні варіанти, але чомусь, окрім суто бюрократичних заходів, нічого знайти не може.

«Українська держава в нинішньому стані сотні років була інструментом експлуатування населення. Україна здобула незалежність, але нічого не змінилося. Створення все більшої кількості силових структур продовжуватиме виконувати це завдання», – зауважив Буздуган.

На його переконання, час у Гройсмана на реалізацію ідеї є й, можливо, щось вийде, але бюрократичні методи себе вичерпали. Потрібно робити ставку на прозорість роботи митниці, а не створювати ще один репресивний орган контролю.

Додамо, що 7 травня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що найближчим часом буде створений міжвідомчий мобільний підрозділ для наведення ладу на українській митниці.

Підрозділ складатиметься зі 100 осіб, які контролюватимуть митників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: