Експерт: кредити МВФ – ілюзія покращення життя українців

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Проблема є набагато глибшою, ніж просто виділення кредиту.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи візит місії МВФ, яка оцінять ситуацію в країні та прийме рішення про перегляд програми фінансування.

«У реальності виконання програми МВФ показало, що це не дає того ефекту для економіки, на який усі розраховували. Говорити про те, що використання попередніх траншів істотно змінило економічну ситуацію, немає підстав», – аналізує Сіденко.

Як зазначив він, те, що відбулося невелике зниження темпів інфляції, не є заслугою коштів МВФ.

«МВФ не зміг суттєво поліпшити інвестиційний клімат, що своєю чергою також не сприяє реформам, зате вийшло створити ілюзію того, що стало краще. Насправді, жодного поліпшення не відбулося, тому що постало питання, наскільки ефективно використовуються кошти», – підкреслив експерт.

Крім того, на його думку, Україна ніколи не виконувала програму повністю.

Кредитна залежність: чи потрібен Україні черговий транш від МВФ?«Слово і Діло» розбиралося, чи можна відмовитися, переглянути або призупинити програму співпраці з МВФ

«Те, що відбувається в держапараті, судовій, виконавчій владі, корупційних справах, породжує великі сумніви в тому, чи варто й надалі вкладати гроші в таку економіку. Який сенс давати гроші країні, яка миттєво відправляє їх в офшори?», – міркує Сіденко.

Може виникнути ситуація, що ми будемо накопичувати заборгованість перед кредиторами без істотних змін.

Зараз, за його словами, існує загроза, що навіть якщо й буде виділений транш у розмірі $1,7 млрд, пропущені транші ми більше не отримаємо, тому що програму продовжувати ніхто не буде.

Як відомо, для успішної співпраці з МВФ парламенту доведеться ухвалити 19 законопроектів, які стосуються держуправління, дерегуляції, приватизації, реформування системи юстиції, боротьби з корупцією та низки інших сфер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: